Linkovi

Bivši saradnici Trampove kampanje optuženi za utaju poreza i bankarske prevare. Bogato su trošili novac, tvrdi tužilac.


Arhiva - Tadašnji predsjedavajući Trampove kampanje, Pol Manafrot, razgovara sa novinarima tokom republikanske nacionalne konvencije u Klivlendu, Ohajo, 17. jula 2016. Rik Gejts vidi se u pozadini lijevo.
Arhiva - Tadašnji predsjedavajući Trampove kampanje, Pol Manafrot, razgovara sa novinarima tokom republikanske nacionalne konvencije u Klivlendu, Ohajo, 17. jula 2016. Rik Gejts vidi se u pozadini lijevo.

Specijalni tužilac Rober Maler podigao je dodatne krivične optužnice u četvrtak protiv bivšeg predsjedavajućeg kampanje predsjednika Donalda Trampa i njegovih poslovnih saradnika.

Podnošenje dodatnih optužbi zbog utaje poreza i bankarskih prevara značajno je podiglo pravnu opasnost sa kojom se suočava Pol Manafort, koji je rukovodio Trampovom kampanjom nekoliko mjeseci u 2016. kao i saradnik sa dugim stažom Rik Gejts. Obojica se već suočavaju sa mogućnošću da provedu deceniju u zatvoru ukoliko budu osuđeni.

Njih dvojica prvobitno su bili optuženi po 12 tačaka u oktobru. Optuženi su zbog zavjere multimilionskog pranja novca u vezi sa poslom lobiranja za prorusku ukrajinsku političku partiju. Obojica, Manafort i Gejts, koji je takođe radio u Trampovoj kampanji, izjasnili su se da nisu krivi po ovim optužnicama.

U novim optužnicama koje sadrže 32 tačke i koje je vratila federalna velika porota u Virdžiniji, navodi se da su Manafotr i Gejts lažirali finansijsku dokumentaciju, da su lagali poreznike i varali banke koristeći novac koji je cirkulisao između računa na ofšor teritorijama kako bi bogato trošili, uključujući i kupovinu nepokretnosti, enetrijera i druge luksuzne robe.

Arhiva - Specijalni tužilac Rober Meler
Arhiva - Specijalni tužilac Rober Meler

Novi krivični slučaj, dodijeljen sudiji američkog disktrikta, T.S. Elisu III, uslijedio je nedjelju dana nakon odvojene Melerove optužnice protiv 13 Rusa i tri kompanije zbog zavjere sa ciljem podrivanja predsjedničke kampanje u SAD 2016. godine kroz prikrivene propagandne aktivnosti na društvenim mrežama. Optužbe protiv Manaforta i Gejtsta nisu povezane ni sa kakvim navodima o nečem nedozvoljenom u Trampovoj kampanju, iako Meler nastavlja da istražuje potencijalne veze sa Kremljom.

Optužbe protiv Manaforta i Gejtsa dolaze iz njihovog stranog lobiranja i napora za koje tužioci kažu da su ih sproveli kako bi prikrili svoje prihode predstavljajući ih kao zajmove iz ofšor kompanija.

Skorije, nakon što je poljuljan posao sa Ukrajinom, optužnica takođe navodi da su na prevaru dobili više od 20 miliona u kreditima iz finansijskih institucija.

Nove optužbe povećavaju količinu novca za čije je pranje optužen Manafort, uz pomoć Gejtsa, na 30 miliona. Takođe se optužuju Manafort i Gejts za lažno zahtijevanje povraćaja novca od poreza od 2010. do 2014. i za, tokom većeg dijela tog perioda, prikrivanje svojih računa u stranim bankama od poreske uprave.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG