Linkovi

Nevrijeme u Kaliforniji: poplave i odroni zbog "atmosferskih rijeka"


Poplavljene ulice Santa Barbare u Kaliforniji 4. februara 2024. (Foto: AP/Ethan Swope)
Poplavljene ulice Santa Barbare u Kaliforniji 4. februara 2024. (Foto: AP/Ethan Swope)

Južni dio Kalifornije je na udaru oluje, koja je dovela do odrona, poplavljenih puteva i nestašica struje.

U pitanju je fenomen nazvan atmosferske rijeke - a to su vodena isparenja koja putuju vazduhom, i koja, kada stignu do kopna, izruče isparenja u vidu kiše ili snijega.

Prosječna atmosferska rijeka sadrži količinu vode sličnu onoj na ušću reke Mississippi, a izuzetno jake mogu da prenesu i 15 puta veću količinu.

Južnu Kaliforniju su tokom vikenda i u ponedjeljak zaredom pogodile dvije atmosferske rijeke, što je dovelo do neprekidnih padavina.

Upozorenje na poplave izdato je za oko 1,4 miliona ljudi u području Los Angelesa, uključujući Hollywood i Beverly Hills. U tom dijelu je napadalo 23 santimetra kiše a očekuju se nove padavine. Nacionalna meterološka služba nazvala je poplave i prijetnju odrona "posebno opasnom situacijom".

U sjevernom dijelu Kalifornije, voda teče ulicama, a oluja je oborila drveće i dalekovode u zalivu San Francisca, gdje je vjetar povremeno puhao brzinom od 96 kilometara na čas. U planinama, brzina vjetra je povremeno iznosila 128 kilometara na čas.

Južno od San Josea, spasilačke ekipe izvukle su putnike jednog poplavljenog automobila kroz prozor, i spasile stanovnike jednog kampa za beskućnike, pored rijeke čiji je nivo počeo da raste.

Oluja se zatim preselila u južnu Kaliforniju, gdje vlasti upozoravaju na potencijalno razorne poplave i naredili su evakuaciju iz kanjona u kojima su nedavno goreli šumski požari i kojima prijeti visok rizik od odrona blata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG