Linkovi

Nevidljivi most - novi roman Julie Orringer


A pedestrian walks down Pennsylvania Ave. near the White House in Washington, DC, March 6, 2013. Schools, businesses and the federal government closed in anticipation of a snow storm that could blanket the region.
A pedestrian walks down Pennsylvania Ave. near the White House in Washington, DC, March 6, 2013. Schools, businesses and the federal government closed in anticipation of a snow storm that could blanket the region.

Ovaj roman također se može promatrati i kao jedan lucidni podsjetnik na vrijeme koje i nije tako davno, ali i kao izuzetna priča o oslobađajućoj snazi ljubavi

Nakon mnogo hvaljene zbirke pripovijedaka Kako disati pod vodom objavljene 2003. godine, Julie Orringer ovaj je mjesec objavila i svoj roman prvijenac pod naslovom Nevidljivi most. Riječ je velikoj ljubavnoj priči u čijoj se pozadini nalaze Budimpešta i Pariz i trojici braće koje je devastirao Drugi svjetski rat.

Nevidljivi most roman je o mađarskom Židovu Andresu koji je došao iz Budimpešte u Pariz studirati arhitekturu. U glavni francuski grad stiže sa stipendijom, jednom putnom torbom i misterioznim pismom za ništa manje misterioznu Klaru. Kako pada u vrlo složen odnos s njom, počinje otkrivati i neke životne tajne koje će izmijeniti njegovu sudbinu. Na kraju Andresove druge godine u Parizu izbija rat u Europi, kontinentu gdje već postoji jaki anti-semitizam. Drugi svjetski rat i holokaust predmet su mnogih knjiga, međutim, Julie Orringer uspijeva ispripovijedati priču koja se ne nalazi u udžbenicima ni dokumentarcima, priču o Židovima u Mađarskoj koja pretvara ratnu stvarnost u život koji će dirnuti čitatelja kako to samo nečija osobna priča može. Autorica romana Nevidljivi most kaže kako je još kao djevojčica naučila što znači biti drugačiji: "Kako je to biti židovsko dijete u uglavnom kršćanskoj, odnosno, katoličkoj sredini - naučila sam rano. Kad sam se prije desetak godina po prvi put spremala u Pariz, moj djed mi je spomenuo kako je živio u tom gradu dvije godine kao mladić. Tad sam prvi put čula za to. Rekao mi je kako je dobio stipendiju da studira arhitekturu. Kao mađarskom Židovu nije mu bio dopušten upis na fakultete u Mađarskoj, zahvaljujući brojčanim kvotama koje danas, hvala Bogu, više ne postoje u toj zemlji. Dakle, prije rata studirao je dvije godine u Francuskoj, a onda je ostao bez studentske vize i morao se vratiti u Mađarsku, gdje je bio regrutiran u jednu jedinicu za prisilni rad u mađarskoj vojsci. Dotad nisam znala što mu se događalo. I kad sam počela postavljati pitanja o tom vremenu, pojavio se jedan cijeli niz nevjerojatnih i katastrofičnih priča i u mojoj glavi se polako počeo uobličavati roman".

Pripovijedanje Julie Orringer je besprijekorno i u njemu je iskazala nevjerojatno vještinu da spoji u jednu cjelinu dva glavna dijela romana – prvi u kojem glavni likovi Andres i Klara proživljavaju svojevrsno odrastanje i drugi koji opisuje napetu situaciju u obitelji kojoj prijeti rat i mržnja. U središtu romana nalazi se ljubav Klare i Andresa, a autorica ima rijetki talent da može pisati o ljubavi bez da bude sentimentalna i nerealistična. Njen talent je u tome također što uspijeva vješto rekreirati prošla vremena i mjesta. U jednom nedavnom interviewu rekla je kako je to posljedica vjerojatno toga što se često u životu selila: "Živjela sam u Miamiju i Bostonu prije negoli sam se preselila u New Orleans kad mi je bilo šest godina. Kad sam se rodila u Miamiju moji su roditelji bili mladi studenti medicine, tako da su morali prolaziti stažiranje i specijalizaciju na mnogo različitih mjesta. Živjeli smo u New Orleansu šest godina i onda se preselili u Ann Arbor, u Michiganu, gdje sam pohađala gimnaziju. Potom sam na fakultet išla na Cornell, u državi New York, a potom sam išla na Sveučilište Iowe gdje sam pohađala poznatu radionica za kreativno pisanje. I evo posljednjih desetak godina živim u San Franciscu".

Ovaj roman također se može promatrati i kao jedan lucidni podsjetnik na vrijeme koje i nije tako davno, ali i kao izuzetna priča o oslobađajućoj snazi ljubavi. Prvijenac Julie Orringer Nevidljivi most objavila je izdavačka kuća Alfred Knopf.

XS
SM
MD
LG