Linkovi

EU – Nizozemska: Holanđani i za i protiv „Nexita“


Lider Freedom Party Geert Wilders je naglasniji zagovornik nizozemskog ne ostanku u EU.
Lider Freedom Party Geert Wilders je naglasniji zagovornik nizozemskog ne ostanku u EU.

Nakon uspješnog referenduma u Britaniji o izlasku iz Evropske unije, u Brusselsu strahuju da bi i druge članice - kako se govorka i Nizozemska - mogle istupiti iz članstva. I u toj zemlji je, slično kao u Britaniji, snažno izražena bojazan vezana za imigracionu politiku Evropske unije i suverenitet Nizozemske. Zagovornici ostanka ističu ključnu ulogu Evropske unije u prosperitetu, ukupnom društveno-ekonomskom napretku, ostvarenom u Nizozemskoj.

U Maastrichtuu, na jugu Nizozemske, sporazumom iz 1992. godine stvorena je Evropska unija. Sporazum potpisan prije 24 godine usmjerio je Evropu u pravcu čvrste političke, ekonomske, finansijske i monetarne unije. U posljednje vrijeme Maastricht je središte regiona u kojem je najviše izražena skepsa u pogledu daljeg članstva u Evropskoj uniji. Nedavne javne anktete pokazuju da polovina Nizozemaca želi referendum sličan britanskom.

Laurence Stassen, bivša poslanica Nizozemske u Evropskom parlamentu, ističe:

"Kao država, trebalo bi da imamo naše granice, naše sudove, da usvajamo naše zakone.... a ne zvaničnici u Brusselsu, ne Evrposka unija."

Laurence Stassen je bila članica krajnje desničarske Stranke za slobodu koju vodi Geert Wilders, političke stranke trenutno na vrhu podrške Nizozemaca. Wilders vodi kampanju protiv, kako tvrdi, islamizacije Evrope i zagovara referendum o daljem članstvu u Evropskoj uniji. Stassenova dodaje:

"Brexit je uzimanje suverenita u svoje ruke. Jako je mnogo bojzani zbog imigracije."

Roterdam je najveća evropska luka i ključna tačka kroz koju su uvezane ekonomije sjeverne Evrope i ostatka svijeta. Svake godine u toj luci biva pretovareno 465 miliona tona tereta.

Sjaak Poppe, glasnogovornik uprave roterdamske luke, podsjeća:

"Vrlo, vrlo mnogo ekonomskog prosperiteta i Nizozemske i Evrope tokom nekoliko proteklih decenija ovisilo je, i ovisiće i ududuće, od slobodne trgovine i nesmetanog protoka dobara i ljudi."

U luci, na eventualni izlazak Nizomeske iz Evropske unije, gledaju kao na ekonomsku katastrofu kaže Poppe:

"Sa Evropom, nas je 500 miliona, najveća smo trgovinska zona, najveće tržište. Nizozemska je zemlja sa samo 16 miliona stanovnika."

Zagovornici ostanka u Evropskoj uniji s razlogom su obeshrabreni rezultatom britanskog referenduma.

Fabian Amtenbrink, profesor univerziteta Erasmus, Roterdam, naglašava:

"Ujedinjeno kraljevstvo je najveći, ključni trgovinski partner Nizozemske. Veze dvije zemlje su velike, historijske."

Ne samo u Nizozenskoj, nego i širom Evrope, postoje krupni razlozi nezadovoljstva funkcioniranjem Evropske unije kaže profesor Amtenbrink i objašnjava:

"Osnovni sentiment.... Brussels previše toga regulira, određuje. Sa postojećim sistemom odlučivanja u Brusselsu, u Evropskoj uniji procesi donošenja odluka daleko su od ruku građana evropskih zemalja."

Po sada važećim nizozemskim zakonima referendum o šlanstvu u Evropskoj uniji malo je vjerovatan. Ali, sa izborima u martu iduće godine, i pod uticajem britanskog brexita, odnos prema Evropskoj uniji mogao bi u Nizozemskoj, jednoj od članica, osnivača EU, biti znatno drugačiji nego sada.

EU – Nizozemska: Holanđani i za i protiv „Nexita“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

XS
SM
MD
LG