Linkovi

Netanyahu odbacio Bidenov poziv da odustane od ofanzive u Rafahu


Raseljeni Palestinci ispituju štetu na šatorima poslije izraelskog bombardovanja izbegličkog kampa u Rafahu. (Foto: SAID KHATIB / AFP)
Raseljeni Palestinci ispituju štetu na šatorima poslije izraelskog bombardovanja izbegličkog kampa u Rafahu. (Foto: SAID KHATIB / AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je poziv američkog predsjednika Joea Bidena da odustane od planirane kopnene ofanzive u Rafi, posljednjem utočištu u Gazi u kojem se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca. Izrael vjeruje da se pripadnici Hamasa kriju u Rafahu.

Netanyahu je članovima parlamenta u utorak rekao da je jasno stavio do znanja Bidenu da "smo odlučni da eliminišemo bataljone u Rafahu i nema načina da se to uradi osim kopnom".

Dvojica lidera su u ponedjeljak razgovarala telefonom, a savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je da Washington vjeruje da bi napad na Rafah bio "greška" i da Izrael može da ostvari vojne ciljeve drugim putem.

Američki i izraelski zvaničnici će se vjerovatno sastati početkom naredne nedjelje u Washingtonu da bi razgovarali o izraelskoj vojnoj operaciji u Rafahu, rekla je u utorak portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre, pozivajući se na duboku zabrinutost zbog izvještaja o gladi u Gazi. Ona je rekla da je Biden od Netanyahua tražio da pošalje tim visokih vojnih, obavještajnih i humanitarnih zvaničnika u Washington na sveobuhvatne razgovore.

U Rafahu, preživjeli su obilazili ruševine svojih domova u utorak ujutro, nakon izraelskog vazdušnog udara u kojem je poginulo 14 osoba u gradu u kojem se sklonilo više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

U međuvremenu, Sjedinjene Države nastavljaju diplomatske napore da se postigne sporazum o primirju u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken ove sedmice će posjetiti Saudijsku Arabiju i Egipat gdje će imati razgovore za koje je rekao da će biti fokusirani na zalaganje za prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca koje drže palestinski militanti i planove za posleratnu Gazu.

Govoreći u utorak tokom posjete Filipinima, Blinken je rekao novinarima da će morati da postoje aranžmani za pristup upravljanju, bezbjednosti, humanitarnoj pomoći i ponovnom razvoju Gaze.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države Izraelu ukazale na imperativ da se ima plan i da se nada da će se sukob okončati što je prije moguće.

Veliki dio infrastrukture i kuća u Pojasu Gaze je sravnjen sa zemljom dok Izrael nastavlja svoju kampanju za elimininaciju ekstremističke grupe Hamas, poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim izvještajima, ubijeno 1.200 ljudi i oteto oko 250 talaca.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je u izraelskoj kontraofanzivi ubijeno skoro 32.000 Palestinaca, većinom žena i djece. Više od polovine stanovništva Gaze je raseljeno.

Blinken je opisao, kako je rekao, "užasnu humanitarnu situaciju" u Gazi, pozivajući se na izvještaje Ujedinjenih nacija da je cjelokupnom stanovništvu potrebna humanitarna pomoć.

"Prema najprivhaćenijim mjerilima, 100 posto stanovništva Gaze je na nivou ozbiljne akutne nesigurnosti (u dostupnosti) hrane", rekao je Blinken. "To je prvi put da je čitava populacija tako klasifikovana."

Blinken je izrazio podršku pravu Izraela da se brani i osigura da se još jedan napad poput onog 7. oktobra ne ponovi, ali je također rekao da je "apsolutna obaveza Izraela" da daje prioritet zaštiti civila i zbrinjavanju onih kojima je humanitarna pomoć očajnički potrebna.

Blinken je okrivio Hamas za trenutnu situaciju u Gazi, rekavši da je teroristička grupa pokrenula napad na Izrael i da je rat mogao da bude zaustavljen da je položila oružje, da se nije skrivala iza civila da je oslobodila taoce koje još drži.

Pregovarači ispred Izraela i Hamasa idu u Katar kako bi ove nedjelje ponovo pokušali da postignu sporazum o šestonedjeljnom prekidu vatre i oslobađanju oko 40 od oko 100 talaca koje Hamas još drži, u zamenu za desetine Palestinaca koje je Izrael zatvorio.

Ali Sullivan je o pregovorima o primirju rekao: "Do sada je ovaj dogovor bio nedostižniji nego što smo se nadali.".

U izvještaju su korištene infromacije agencija AP, Retuers i AFP.
XS
SM
MD
LG