Linkovi

Netanyahu kaže da je odobrio plan napada Rafah


Dim se diže nakon izraelskog udara, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, u Rafahu, u južnom pojasu Gaze.
Dim se diže nakon izraelskog udara, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, u Rafahu, u južnom pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je odobrio vojni operativni plan za grad Rafah na jugu Gaze, područje koje je izazvalo međunarodnu zabrinutost jer se polovina stanovništva Gaze tamo sklonila od rata.

Netanyahu je tokom konferencije za novinare rekao da je izraelska vojska spremna evakuirati civile i pružiti humanitarnu pomoć. Ali, kao i kod prethodnih najava o izraelskim planovima za izvođenje ofanzive u Rafahu, nije bilo detalja o tome gdje bi Palestinci mogli bezbjedno da odu.

Veći dio Gaze ostao je u ruševinama zbog izraelske ofanzive s ciljem poraza terorističke grupe Hamas. Mnogi Palestinci doputovali su u Rafah iz drugih dijelova Gaze u potrazi za sigurnošću.

Sjedinjene Države, glavni izraelski saveznik, kao i druge vlade i Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog humanitarne katastrofe u Rafahu ako Izrael nastavi sa svojim planovima.

Netanyahu je u nedjelju ponovio da Izrael ne vidi drugi način da postigne svoje ciljeve.

"Za ovo će trebati vremena, ali biće urađeno", rekao je Netanyahu. "Ući ćemo u Rafah i tamo ćemo eliminirati bataljone Hamasa iz jednog jednostavnog razloga: nema pobjede bez ulaska u Rafah i nema pobjede bez eliminacije tamošnjih bataljona Hamasa. Ovo je temeljni dio ciljeva rata, koji također uključuje vraćanje svih naših talaca."

Izraelski zračni napad na bolnicu Al-Aqsa u Gazi ubio je četiri osobe, a ranio 17 drugih, rekao je u nedjelju šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u objavi na X-u.

Tedros je pozvao na prekid izraelskih napada na bolnice u enklavi i na "zaštitu pacijenata, zdravstvenog osoblja i humanitarnih misija".

Izraelski je izvodio nedjelju napade na Gazu dok se u Kairu nastavljaju pregovori o prekidu vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.

Neke informacije dolaze od Reutersa i AP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG