Linkovi

Nepoznati sindrom otkriven kod 100 djece u državi New York


Bolnički centar Kvins u "Jamajki" - četvrti u Kvinsu u Njujorku.
Bolnički centar Kvins u "Jamajki" - četvrti u Kvinsu u Njujorku.

Amber Din se oporavila od blagog oblika koronavirusa i njena petočlana porodica je upravo izašla iz svog kućnog karantina kada se njen najstariji sin - devetogodišnji Bobi - razbolio.

“U početku nije izgledalo ništa ozbiljno, ličilo je na stomačni virus, kao da je pojeo nešto što mu nije prijalo”, kaže Din koja sa suprugom i troje djece živi u Hornelu, gradu u zapadnom dijelu države New York. “Ali sutradan nije mogao da zadrži ništa što bi pojeo ili popio, a stomak ga je toliko bolio da nije mogao da sjedi.”

U hitnoj pomoći lokalne bolnice, ljekari su posumnjali na upalu slijepog crijeva i poslali ih kući sa uputstvima da se jave pedijatru. Tek kasnije, kada se Bobijevo stanje drastično pogoršalo, ljekari su shvatili da je bio među malim brojem djece sa tajanstvenim inflamatornim sindromom za koji se vjeruje da je povezan sa koronavirusom. Taj mali broj se ipak povećava.

Guverner New Yorka Endru Kuomo izjavio je u utorak da New York sada istražuje oko stotinu slučajeva sindroma koji pogađa krvne sudove i organe i ima simptome slične Kavasakijevoj bolesti i toksičkom šoku. Troje djece u toj državi je preminulo a Kuomo je savjetovao sve bolnice da u testiranju na Covid-19 daju prioritet djeci koja pokazuju te simptome.

U gradu New Yorku, gdje su prijavljena najmanje 52 slučaja djece sa tim sindromom, gradonačelnik Bil de Blazio pozvao je u utorak roditelje da odmah nazovu pedijatra ako im djeca pokažu simptome koji uključuju upornu temperaturu, osip, bol u stomaku i povraćanje.

To je uradila porodica Bobija Dina, iako žive u okrugu Stuben, koji ima samo 239 potvrđenih slučaja Covida-19 i nalazi se u dijelu države koji će u petak početi da ponovo otvara neka radna mjesta.

“Bolest uopšte nije pogodila njegov respiratorni sistem. Uticala je na srce”

Porodični ljekar testirao je dječaka dan poslije posjete hitnoj pomoći ali su na rezultat morali da sačekaju 24 sata. Te noći, dječaku je skočila temperature, abdomen mu je otekao, bio je teško dehidriran i srce mu je lupalo. Otac, Majkl Din, odvezao ga je u Dječiju bolnicu Golizano u Ročesteru, 90 minuta od kuće.

“U Ročesteru su mu uradili brzi test na Covid i ispostavilo se da je pozitivan”, priča za AP Ember Din. Sljedećih šest dana, provela je u bolnici pored Bobijevog kreveta, gdje je ležao prikačen na aparte za infuziju i monitor srca. Vratio se kući u nedjelju, na Dan majki.

“Bolest uopšte nije pogodila njegov respiratorni sistem. Uticala je na srce”, kaže Din. "Zapaljenje limfnih žlijezda izazvalo je bol u stomaku”, kaže. “Ljekari se nadaju da će se 100% oporaviti ali kažu da neka djeca imaju trajne posljedice."

Slučajevi dece sa tajanstvenim respiratornim sindromom sličnim Kavasakijevoj bolesti registrovani su i u Britaniji i Italiji.
Slučajevi dece sa tajanstvenim respiratornim sindromom sličnim Kavasakijevoj bolesti registrovani su i u Britaniji i Italiji.

U drugim dijelovima Amerike i Evrope, djeca su takođe hospitalizovana zbog bolesti koja se sada zove pedijatrijski multi-sistemski inflamatorni sindrom (PIMS)

U New Yorku, sindrom je pronađen kod različitih grupa mladih ljudi. Petogodišnji dječak, sedmogodišnji dječak i 18-godišnja djevojka su podlegli bolesti.

Oko 23% slučajeva se dogodilo kod djece mlađe od 5 godina, oko 29% kod djece između 5 i 9, oko 28% u uzrastu između 10 i 14 i 16% u uzrastu između 15 i 19 godina.

“Ovo je veoma uznemirujuća situacija i znam da su roditelji širom države i zemlje veoma zabrinuti zbog toga”, kazao je Kuomo. “Ako imamo ovaj problem u Njujorku, vjerovatno postoji u drugim državama.”

Doktor Huan Salazar iz Dječijeg medicinskog centra Kontektikata, kaže da se za dva pacijenta u centru vjeruje da imaju rijetko stanje, za koje kaže da se često manifestuje između dvije i četiri nedjelje nakon što se dijete oporavilo od Covida-19, a da često nije ni dijagnostikovano sa infekcijom. Bolnica Jejl Helt kaže da liječi troje djece za koje se vjeruje da imaju sindrom.

Kuomo je prošle nedjelje objavio da New York razvija nacionalni kriterijum za identifikovanje i odgovor na sindrom na zahtjev federalnih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svjedočeći pred senatskim odoborom za zdravstvo o odgovoru administracije na koronavirus, doktor Entoni Fauči izjavio je da djeca u principu bolje reaguju na bolest od odraslih i starijih građana, ali je upozorio da se i dalje mnogo toga ne zna o virusu.

“Na primjer, u ovom trenutku, neka djeca sa Covidom-19 imaju i veoma jak inflamantorni sindrom veoma sličan Kavasakijevom sindromu”, rekao je Fauči. “Mislim da je bolje da budemo veoma oprezni i ne budemo ležerni u uvjerenju da su djeca potpuno imuna na štetne efekte”.

Dok se Bobiju Dinu vraćaju energija i smisao za humor, njegova majka pažljivo prati da li će se znaci bolesti pojaviti i kod njene mlađe djece, od kojih jedno ima 3 godine a drugo je sedmomjesečna beba.

Strašno je kad gledate svoje dijete prikačeno na sve te aparte i infuziju i ništa ne možete da učinite”, kaže Din. “Po mom mišljenju, na vašem mjestu ne bih puštala djecu da idu na javna mesta.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG