Linkovi

Nema otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom u junu


EU Flag
EU Flag

Savjet Evropske unije neće u junu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u evropskim institucijama. Prema izvorima RSE, odluka o ovom pitanju će biti donesena tek u oktobru.

Naime, kako se saznaje, diplomatski predstavnici članica EU su se napokon usaglasili oko nacrta teksta, koji bi trebao biti usvojen na predstojećem ministarskom sastanku 18. juna na kome je trebalo da se donese odluka o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE ima uvid, Savjet EU će se pozabaviti ovim pitanjem na prvom sastanku nakon ljetnjih odmora, odnosno u septembru.

"Iako priznaje postignuti napredak i pozitivnu ocjenu napretka od posljednjeg izvještaja, u svjetlu ograničenog vremena koje je na raspolaganju i važnosti pitanja, Savjet će se vratiti ovom pitanju s ciljem zaključivanja pozitivne odluke što je prije moguće i najkasnije do septembra 2019. godine", stoji u nacrtu zaključaka koji će biti usvojen naredne nedjelje.

Ako se usvoji u ovoj formi, onda će zvanična odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom biti donesena tek u oktobru.

Ovo pitanje zahtijeva politički pečat šefova država i vlada EU, a njihov naredni redovni sastanak će biti održan u desetom mjesecu.

Evropska komisija je krajem maja preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem. Zemlje članice u ovom trenutku nisu bile spremne da o tome odlučuju na narednom samitu, koji će biti održan krajem naredne nedjelje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG