Linkovi

Neke supstance u "vapeu" mogu da izazovu veću zavisnost od običnog nikotina


"Vapeovi" u prodavnici u Coloradu, maj 2024. (REUTERS/Kevin Mohatt)
"Vapeovi" u prodavnici u Coloradu, maj 2024. (REUTERS/Kevin Mohatt)

Alternative nikotinu, koje se koriste u "vape" uređajima u SAD-u i ostatku svijeta, potentnije su i mogu da izazovu veću zavisnost od nikotina - iako naučni podaci još nisu potpuno kompletirani, pokazuju istraživanja Agencije za hranu i lijekove SAD (FDA) i nezavisnih stručnjaka, saznaje Reuters.

Sintetičke supstance, koje imaju hemijsku strukturu sličnu nikotinu, ne potpadaju pod regulativu o duhanu i "vapeovanju" u SAD - pod koju potpada tradicionalni nikotin. To znači da proizvođači mogu da prodaju "vapeove" sa sintetičkim supstancama sličnim nikotinu bez da traže odobrenje od FDA - što je proces koji je skup, traje dugo i često je neuspešan.

Veliki proizvođači duvana kao što su Altria group ili British American Tobacco, već su izgubili dobar dio tržišta zbog "vapeova" koji se prodaju bez odobrenja FDA.

Altria, koja proizvodi Marlboro cigarete u SAD, objavila je na svom siteu prepisku sa FDA u kojoj naglašava da raste upotreba "vapeova" sa sintetičkim 6-metil nikotinom i upozorava da takvi uređaji postaju "nova prijetnja" za regulaciju tog sektora.

"Ako ostanu neprovjerene, hemikalije koje imitiraju efekat nikotina, mogu predstavljati rizike za potrošače u SAD i umanjiti autoritet FDA", piše Altria i kao primer navodi Spree Bar, "vape" proizvođača Charlie's Holdings Inc CHUC.N.

FDA nije komentarisala ovu prepisku.

U odgovoru Reutersu na pitanja o 6-metil nikotinu i drugim alternativana, FDA je navela: "Iako je potrebno još istraživanja, neki podaci pokazuju da su supstance slične nikotinu potentnije od nikotina - za koji znamo da izaziva jaku zavisnost, može da utiče na razvoj mozga kod adolescenata i ima dugoročne efekte kada je riječ o učenju i pamćenju adolescenata".

Tradicionalni nikotin se također može naći u "vapeovima", i dobija se iz lišća duhana. Sintetički nikotin se u potpunosti pravi u laboratoriji.

FDA je saopštila da će upotrijebiti sve svoje resurse kako bi zaštitila omladinu od proizvoda koji mogu da škode zdravlju.

"FDA se oslanja na podatke i trenutno smo u procesu razmatranja dopstupnih informacija, kako bismo potencijalno preduzeli neke korake", navodi se u odgovoru na pitanja Reutersa.

Troje akademskih istraživača je Reutersu reklo da su trenutne studije 6-metil nikotina limitirane u smislu da se mogu izvesti konačni zaključci o uticaju te supstance na zdravlje.

Imad Damaj, profesor na Odjeljenju faramkologije i toksikologije Univerziteta u Virginiji, kaže da su istraživanja pokazala da je 6-metil nikotin potentniji od nikotina, ali da je potrebno još testiranja na ljudima.

Neke od aktuelnih studija su ograničene jer ih dijelom finansiraju proizvođači, a druge se bave kratkoročnim efektima na životinje i ne može se još potpuno utvrditi kako utiču na ljude.

Proizvođač "vapeova" kojeg je prozvala Altria, Charlie's Holdings odgovorio je da Spree Bar ima "profil toksičnosti sličan nikotinu". Jedan od osnivača kompanije Ryan Stump priznao je da je potrebno još istraživanja o 6-metil nikotinu.

FDA i dalje nije odobrila "vapeove" sa tradicionalnim nikotinom koji imaju različite ukuse, uz objašnjenje da proizvođači nisu dokazali da benefiti konzumiranja "vapea" u odnosu na duhan prevazilaze rizike po mlade ljude.

Anes Saleh prodaje Spree Bar u prodavnici "vapeova" u Denveru, Coloradu.

Kaže da neke mušternije kupuju taj "vape" umjesto nikotinskog, i da se niko nije žalio.

"Jedino sam čuo da neki ljudi neće da probaju jer ne znaju šta je sintetički nikotin i kako deluje", kaže on.

Udruženje proizvođača "vapeova" u SAD-u u saopštenju navodi da je FDA zabranila proizvode koje mnogi pušači u Americi koriste kako bi se odvikli od pušenja klasičnih cigareta. To omogćava procvat crnog tržišta, i vraća ljude pušenju cigareta, rekla je potpredsjednica udruženja Allison Boughner.

Firma koja proizvodi Spree Bar je 6-metil nikotin kupila od druge američke firme Novel Compounds, koja uvozi tu supstancu iz inostranstva. Testovi koje je sprovela ta kompanija pokazuju da sintetički nikotin nije štetniji od običnog, ali dodaje se da je potrebno još istraživanja.

Sven Jordt, profesor na Univerzitetu Duke, koji je pisao o ovoj temi, kaže da 6-metil nikotin može biti štetniji i toksičniji od tradicionalnog.

"Pitanje je da li želimo da takva hemikallija bude svima dostupna", napominje on.

Profesor Jordt, kao i Damaj, nisu dobijali novac ni od proizvođača "vapeova", niti cigareta.

Sintetički nikotin se prodaje i u malim vrećicama - tako ga prodaje kompanija Aroma King u Velikoj Britaniji. Ta firma je u februaru navela da je 6-metil nikotin "manje toksičan, manje štetan i manje izaziva zavisnost od običnog".

U izjavi Reutersu se pozvala na svoja istraživanja, studije drugih i svog dobavljača koji 6-metil nikotin klasifikuje kao manje toksičan prema regulativi Evropske unije o klasifikaciji, označavanju, pakovanju supstanci i mešavina (CLP).

Četiri kompanije u Kini imaju patente za proizvodnju 6-metil nikotina, uključujući i kompaniju Zinwi Biotech koja pravi tečnosti za "vapeove".

Iz te kompanije nisu odgovorili na pitanja dokle su stigla njihova istraživanja sintetičkog nikotina, a nisu rekli ni gdje ga prodaju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG