Linkovi

Neimenovani zvaničnik: SAD spremne za razmatranje uzajamnog ograničavanja vojnih vježbi i razmještanja raketa sa Rusijom


Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Sjevernoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmještanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom. (Foto: AP)
Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Sjevernoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmještanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom. (Foto: AP)

Sjedinjene Države i njeni saveznici spremni su sa Rusijom, u okviru razgovora o Ukrajini, da razmatraju mogućnosti svake od strana da ograniče vojne vježbe i razmještanje raketa u regionu, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije – objavila je agencija Reuters.

Razgovori zvaničnika dvije strane trebalo bi u ponedeljak da počnu u Ženevi.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) rekao je da SAD nisu spremne da razmatraju ograničenja u smislu raspoređivanja američkih trupa ili o položaju snaga SAD-a u zemljama NATO-a u regionu.

Razgovori predstavnika SAD i Rusije, kao i Sjevernoatlantske alijanse sa ruskom stranom organizuju se naredne sedmice u jeku napetosti u vezi sa Ukrajinom – pogotovo nakon razmještanja velikog broja ruskih trupa na granici sa tom zemljom.

Dok su zapadni saveznici takve poteze tumačili kao najavu moguće invazije Rusije na Ukrajinu – ruska strana je to negirala tvrdeći da vojne snage ima pravo da razmješta na sopstvenoj teritoriji.

Takođe, Kremlj je od Zapada zatražio bezbjednosne garancije koje obuhvataju prekid navodnog širenja Sjevernoatlantske alijanse (NATO) na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija.

Susretu američkih i ruskih zvaničnika prethodio je telefonski razgovor Džozefa Bajdena i Vladimira Putina održan 30. decembra uoči Nove godine na kom je američki lider od ruskog zatražio da stiša tenzije sa Ukrajinom. Osim toga dvojica državnika upozorila su jedan drugog da bi rast napetosti povodom Ukrajine mogao da naruši odnose između Sjedinjenih Država i Rusije.

Inače, Bajden i Putin su u decembru 2021. razgovarali dva puta.

Rusija i NATO trebalo bi da razgovaraju 12. januara, a širi sastanak koji će obuhvatiti Moskvu, Vašington i druge evropske zemlje trebalo bi da se održi dan kasnije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG