Linkovi

Negativan rast američke ekonomije, recesija ili ne?


Znak da se traže radnici u restoranu u Illinoisu, 19. marta 2022. (Foto: AP/Nam Y. Huh)
Znak da se traže radnici u restoranu u Illinoisu, 19. marta 2022. (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Američka ekonomija smanjila se drugi kvartal zaredom - od aprila do juna, i to po godišnjoj stopi od 0,9 posto, tako da je prema jednom čestom načinu mjerenja najveća svjetska privreda ušla u recesiju.

Sekretarijat za ekonomiju objavio je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) - najšireg mjerila snage američke ekonomije, koji je uslijedio poslije smanjenja od 1,6 posto u prvom kvartalu 2022. godine - od januara do marta.

Neki ekonomisti gledaju na dva uzastopna kvartala sa negativnim rastom kao na indikaciju recesije, ali neki drugi misle da je to previše jednostavno posmatranje parametara i ukazuju na naizgled kontradiktorne aspekte američke ekonomije - stotine hiljada novih radnih mjesta se otvaraju svakog mjeseca i stopa nezaposlenosti je najnižem nivou skoro pola vijeka (3,6%), čak i sada kada inflacija raste najbržim tempom u četiri decenije.

Evo kako je to objasnio Mark Hamrick, viši ekonomski analitičar portala Bankrate.com:„Sada znamo da je ekonomski rast bio negativan u dva uzastopna kvartala. Nije sasvim jasno da li je recesija počela, s obzirom na postojano snažno tržišta rada.”

Hamrick je dodao da će na kraju „na pitanje o recesiji odgovoriti Nacionalni biro za ekonomska istraživanja”.

„Ovaj prvi pokušaj da se obuhvati ekonomski rast u drugom kvartalu treba uzeti sa više nego poslovičnom rezervom, jer će biti revizije ovih podataka”, rekao je on.

Ekonomski izvještaj objavljen je dan pšošto je što je američka centralna banka - Federalne rezerve (FED), povećala svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procenta, u okviru svojih stalnih napora da obuzda rastuće cijene u maloprodaji.

Predsjednik FED-a Jerome Powell izjavio je je da bi „još jedno neobično veliko povećanje moglo da bude prikladno” na sastanku Centralne banke u septembru.

„Nedavni pokazatelji potrošnje i proizvodnje su omekšali”, naveo je FED, u saopštenju povodom najavljivanja povećanja stope. „Bez obzira na to, dobici na tržištiu rada su bili snažni posljednjih meseci”.

Powell je na konferenciji za novinare u srijedu rekao: „Naš cilj je da smanjimo inflaciju i imamo takozvano meko slijetanje, pod kojim mislim na sletanje koje ne zahtijeva značajno povećanje nezaposlenosti. Razumijemo da će to biti priličan izazov. Posljednjih mjeseci postalo je veći izazov.”

Usporena američka ekonomija, bilo da je zvanično u recesiji ili ne, također ima ključne političke implikacije. Uoči izvještaja Sekretarijata za ekonomiju, predsjednik SAD Joe Biden rekao je ove nedjelje da ne vjeruje da je ekonomija u recesiji ili da se kreće ka recesiji.

Međutim, opozicioni republikanci bez dileme će prikazivati ekonomiju kao da je u recesiji i kriviti Bidenovu ekonomsku politiku, uoči izbora za Kongres u novembru, kada se nadaju da će ponovo preuzeti kontrolu nad jednim ili oba doma, u kojim većinu trenutno imaju predsjednikove demokrate.

Današnja procena bruto domaćeg proizvoda za preiod od aprila do juna prva je od tri koje će vlada objaviti u narednim nedjeljama. To je označilo naglo slabljenje u odnosu na rast od 5,7 posto koji je ekonomija ostvarila prošle godine kada se ekonomija brzo oporavila od posljedica pandemije koronavirusa. To je bila najbrža godišnja ekspanzija od 1984.

Kvartalni pad ima i pozitivne i negativne strane kada je riječ o nacionalnoj ekonomiji.

Potrošnja, koja čini 70 posto američke ekonomije, porasla je za jedan procenat na godišnjem nivou, što je značajno usporavanje u odnosu na prethodne kvartale. Izgradnja kuća je opala za 14 posto, dok se poslovna izgradnja smanjila za 11,7 posto na godišnjem nivou. Međutim, potrošnja federalne vlade smanjila se za 3,2 procenta.

XS
SM
MD
LG