Linkovi

Proces opoziva predsjednika Trumpa dobija na zamahu, glasanje o optužbama moguće tokom nedjelje


Predsjedavajući Odbora za pravosuđe, demokrata Džerold Nedler
Predsjedavajući Odbora za pravosuđe, demokrata Džerold Nedler

Demokrate u Predstavnilčkom domu pišu prijedlog opoziva predsjednika Donalda Trumpa i Odbor za pravosuđe bi mogao o tome da glasa tokom predstojeće sedmice, rekao je u nedjelju predsjedavajući odbora Džerold Nedler.

Nedler je u intervjuu CNN-u rekao da odbor "treba da razmotri mnogo stvari" dok utvrđuje koje će optužbe podnijeti protiv Trumpa.

"Postoje mogući prijedlozi koje različiti ljudi pišu. Međutim, činjenica je da nećemo donositi odluku o sadržaju prijedloga za opoziv do sutrašnjeg pretresa", rekao je Nedler.

Odbor će u ponedjeljak održati javni pretres na kojem će biti razmatrani dokazi prikupljeni tokom istrage, u čijem fokusu je bio Trumpov zahtjev Ukrajini da istraži bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, jednog od vodećih kandidata za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke.

Odbor razmatra prijedlog opoziva, prema kojem bi Trump bio optužen za zloupotrebu položaja kada je riječ o politici prema Ukrajini i za opstrukciju Kongresa, zbog odbijanja da sarađuje u istrazi.

Demokrate bi trebalo da riješe i pitanje da li će napisati treći osnov za opoziv, a to je opstrukcija pravde, koji bi bio zasnovan na izvještaju bivšeg specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore 2016. godine.

Članovi Predstavničkog doma iz Demokratske stranke tokom vikenda razmatrali su informacije koje su dobili od Odbora za obaveštajna pitanja i stručnjaka za ustavno pravo koji su u srijedu svjedočili u Kongresu.

Predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja, koji je vodio istragu, Adam Šif rekao je u nedjelju da bi prijedlog opoziva trebalo da bude usredsređen na najveću prijetnju po američku bezbjednost: integritet narednih izbora.

Republikanci traže od Nedlera da odloži pretres u ponedeljak, da bi imali dodatno vrijeme da razmotre dodatni materijal iz istrage o opozivu.

"Članovi Odbora za pravosuđe ne mogu da razmotre hiljade i hiljade stranica dokumenata na suštinski način za nekoliko sati", napisao je republikanski član odbora Dag Kolins u pismu Nedleru.

Nedler je odbacio te tvrdnje, navodeći da su dokumenta koja su podnijeta u subotu, u suštini izvještaj Odbora za obavještajna pitanja koji je prošle nedjelje predstavljen i republikancima i demokratama.

O prijedlogu opoziva Trampa, poslije usvajanja u Odboru za pravosuđe, mora da se izjasni donji dom Kongresa u punom sastavu, prije nego što bude održano suđenje u Senatu na kojem dvotrećinska većina odlučuje o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen. Većinu u Senatu imaju republikanci i malo je vjerovatno da će glasati za smjenu američkog predsjednika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG