Linkovi

Pelosi tražila da se napiše prijedlog opoziva Trumpa


Nancy Pelosi tokom današnjeg obraćanja na Capitol Hillu (Foto: Reuters/Erin Scott)
Nancy Pelosi tokom današnjeg obraćanja na Capitol Hillu (Foto: Reuters/Erin Scott)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi zatražila je u četvrtak od predsjednika Odbora za pravosuđe da napiše prijedlog opoziva protiv predsjednika Donalda Trumpa, proglašavajući da je on "zloupotrijebio moć svog položaja". 

"Predsednik je zloupotrijebio svoju moć kako bi ostvario ličnu političku korist na račun naše nacionalne bezbjednosti, tako što je zadržavao vojnu pomoć i ključni sastanak u ovalnoj kancelariji u zamjenu za objavljivanje pokretanja istraga svog političkog rivala", rekla je Pelosi u obraćanju, koje su uživo prenosile američke nacionalne televizije.​

Pelosi je izašla pred novinare uživo u televizisjkom obraćanju, dan poslije pretresa u Odboru za pravosuđe, na kojem su troje stručnjaka za ustavno pravo rekli Kongresu da je američki lider počinio prekršaje koji podliježu opozivu jer je vršio pritisak na Ukrajinu da otvori istrage koje bi mu donijele političku korist.

Četvrti stručnjak kojeg su da svjedoči pozvali republikanci, tvrdio je da ne postoji dovoljno dokaza da bi predsednik Trump bio opozvan.

Predsjednik Trump je ubrzo reagovao na Twitteru porukom da su "radikalne ljevičarske demokrate koje ne rade ništa, upravo saopštile da će probati da me opozovu zbog NIČEGA", a onda dodao "da će potez Predstavničkog doma značiti da će ta izuzetno važna i rijetko korištena institucija opoziva biti korištena rutinski za napad na buduće predsjednike".

Donald Trump
Donald Trump

"To nije ono što su naši osnivači imali na umu. Dobra stvar je da republikanci NIKAD nisu bili više ujedinjeni. Mi ćemo pobijediti", poručio je Trump.

Iako predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi nije pomenula nikakakve vremenske odrednice, tijelo koje je pod kontrolom demokrata moglo bi da glasa o opozivu predsjednika Trumpa prije kongresne Božićne pauze, krajem ovog mjeseca.

Tako bi sve bilo spremno za januarsko suđenje u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, i gdje su i dalje vrlo mali izgledi da Trump bude proglašen krivim i smijenjen s položaja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG