Linkovi

SAD: „Kuda plovi ovaj brod....?“


Cilj je programom koji se kreira na univerzitetu Južna Kalifornija razviti tehnologiju koja će omogućiti gradnju lakših, bržih, bolje zaštićenih i operativnijih ratnih brodova.

Koju bi vrstu tehnologije budućnosti američka ratna mornarica mogla koristiti u nekom eventualnom ratu?

Javnosti je nedavno u elektroničkoj laboratoriji Instituta za kreativnu tehnologiju univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu predstavljen program pod kodnim nazivom E2C2, program čiji je cilj kompjuterizirane trodimenzionalne aplikacije transformirati u realne elemente mornaričkih komunikacija i saradnje, vitalnih za pripremu i izvođenje pomorskih borbenih operacija.

U najkraćem, ono što je donedavno bila znanstvena fantastika uskoro bi moglo biti stvarnost. Uz mnoge druge i student Dean Moro mogao je vidjeti i osjetiti tu novu i skoru tehničko-tehnološku budućnost.

O viđenom i doživljenom kaže:

"Moje oči su u punom stereoskopskom, trodimenzionalnom okruženju. U vizuelno uvlači se i moj um i ja bivam vođen kompjuterski generiranim glasom mornaričkog oficira kroz proces spoznavanja i odlučivanja."

"Umjesto prizora na ekranu u dvodimenzionalnoj tehnici, sada koristimo trodimenzinalne, mnogo realnije prizore ....“ - kaže Mark Bolas, čelnik laboratorije Instituta za kreativnu tehnologiju. Institut razvija model budućeg radnog prostora koristeći realne elemente i situacije. Cilj je tim programom razviti u narednih petnaestak godina tehnologiju koja će omogućiti gradnju lakših, bržih, bolje zaštićenih ratnih brodova sa komunikacionim i informacijskim sistemima na, takođe, vrlo visokom nivou.

Mark Bolas i članovi njegovog tima analizirali su različite tipove ratnih brodova, uočavali postojeće nedostatke i operativna ograničenja. Trodimenzionalni modeli koje razvijaju uključuju projektovanje brodova i moguća operativna poboljšanja.

O jednom od primjera budućih tehnoloških inovacija Mark Bolas kaže:

"Na demonstraciji koju smo organizirali možete vidjeti program i tehnologiju koje omogućavaju da se vide prizori sa bespilotne letjelice koja je hiljadama kilometara daleko kao da ste u kabini drona, kao da letite u njemu."

Nova tehnologija koju laboratorija Instituta za kreativnu tehnologiju univerziteta Južna Kalifornija razvija može značiti i kraj kompjuterskih monitora.

"Sa budućom tehnologijom dodira i senzora svaka površina praktično može biti ekran aktiviran dodirom, touch screen -" ističe Mark Bolas.

Dean Moro u novoj tehnologiji koja je na pomolu vidi i podsticaj na mnogo kreativniji pristup radu:

"To će vjerojatno biti produktivniji način kreativnog rada. Koristićemo cijelo tijelo da radimo umjesto samo da tipkamo po tastaturi."

Novi programi i tehnologija budućnosti Instituta za kreativnu tehnologiju univerziteta Južna Kalifornija iz Los Angelesa mogli bi će naći na tržištu i prije nego počnu paktične primjene u američkoj ratnoj mornarici.

SAD: „Kuda plovi ovaj brod“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

XS
SM
MD
LG