Linkovi

Navodni povratak vođe 'Islamske države'


FILE - This image made from video posted on a militant website July 5, 2014, purports to show the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi, delivering a sermon at a mosque in Iraq.
FILE - This image made from video posted on a militant website July 5, 2014, purports to show the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi, delivering a sermon at a mosque in Iraq.

U video snimku IDIL-a osoba koja tvrdi da je lider te skupine Abu Bakr al-Baghdadi obećava da će se osvetiti za gubitak teritorija.

Militantna skupina "Islamska država" (IDIL) u ponedjeljak uveče je objavila video u kojem se pojavljuje osoba koja tvrdi da je lider te skupine Abu Bakr al-Baghdadi i koji obećava da će se osvetiti za gubitak teritorija. U javnosti se nije pojavio od 2014. kada je u Mosulu proglasio stvaranje "kalifata" u Siriji i Iraku.

U novom video zapisu Baghdadi priznaje poraz u Baghuzu, posljednjem uporištu militanata u Siriji. No, kada je točno video snimljen, nije jasno. Militanti IDIL-a kažu da je snimka iz aprila ove godine. Objavljena je na medijskoj mreži Al-Furqana, koja služi militantima u propagandističke svrhe.

Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je kako će analitičari pregledati snimke kako bi utvrdili njihovu autentičnost, dodajući da koalicija predvođena SAD-om ostaje predana svojoj zadaći – osloboditi teritoriju Sirije i Iraka od militanata i njihove lidere izvesti pred pravdu koju zaslužuju.

Al-Baghdadi na snimku navodno kaže da je dobio obećanja militanata u Burkini Faso i Maliju o odanosti njegovoj ideologiji, te je govoreći o prosvjedima u Sudanu i Alžiru kazao da je džihad jedino rješenje za "tirane". Vladari ovih dviju afričkih zemalja svrgnuti su sa vlasti ovoga mjeseca.

Analitičari ističu da Baghdadi ovim videom želi poslati poruku da je još uvijek "glavni" među militantnima. Njegov lik nestaje na kraju videozapisa, a umjesto njega se reproducira audio zapis o raspravama o uskršnjem napadu u Šri Lanki, što sugerira da je ovaj dio videa nasnimljen nakon prvog dijela videa.

Baghdadi je porijeklom Iračanin i pravo ime mu je Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, a posljednji put se oglasio na audio snimku prošlog augusta.

"U to je vrijeme je izgledao kao da pokušava odvratiti pozornost od gubitaka svoje ekstremističke grupe", kaže dopisnik BBC-a za Srednji istok Martin Patience.

No, najnoviji osamnaestominutni videozapis priznaje gubitke koje je doživjela takozvana "Islamska država".

Za Al-Baghdadijeve najodanije sljedbenike, u ovom videu ima i simbolike, koliko i sadržaja, ocjenjuje Frank Gardner, urednik BBC za sigurnosna pitanja. Uočljiva je sličnost sa snimkom nekadašnjeg lidera Al Qaide Osame bin Ladena. Naime i Al-Baghdadi sjedi, a pored njega je nehajno postavljan kalašnjikov, kao što je bio slučaj sa posljednjim videom na kojem se pojavljivao Bin Laden.

Ipak, tokom posljednjih pet godina "Islamska država" je uvelike zasjenila Al-Qaidu. Militanti ove grupe doprli su do potencijalnih podružnica džihadista u Africi i Aziji koje su ranije podržavale Al-Qaedu.

Glavni cilj ovog videa je jasan: pokazati da je, unatoč velikom vojnom porazu, takozvana "Islamska država" preživjela i da je njen vođa, za kojim je raspisana nagrada od 25 milijuna dolara, još uvijek na slobodi.

Baghdadijev kalifat na vrhuncu moći je vladao s područjem većim od 88.000 četvornih kilometara koji se protezao preko granice između Iraka i Sirije.

Onda 2016. počinje povlačenje. Godinu dana kasnije gube Mosul u Iraku, a Al-Baghdadi i njegovi sljedbenici ostaje bez grada u kojem su proglasili stvaranje kalifata.

U oktobru 2017. otjerani su iz Raqqe u Siriji. Nastavili su gubiti teritorij tijekom 2018. godine, što je kulminiralo povlačenjem u Baghuz. Sirijske demokratske snage (SDF) pod vodstvom Kurda preuzele su kontrolu nad gradom, najavivši tako kraj petogodišnjeg "kalifata" u martu ove godine. godine.

XS
SM
MD
LG