Linkovi

Saradnici Navalnog kažu da mu se izgubio trag u ruskom zatvorskom sistemu


Arhivska fotografija na kojoj se vidi Aleksej Navalni dok učestvuje na suđenju putem video linka, 17. maja 2022. godine.
Arhivska fotografija na kojoj se vidi Aleksej Navalni dok učestvuje na suđenju putem video linka, 17. maja 2022. godine.

Kolege Navalnog su se pripremale za njegov očekivani transfer u "koloniju posebnog režima", najstrožiji dio ruskog zatvorskog sistema, nakon što je u augustu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora, uz 11,5 godina na koje je osuđen ranije.

Portparolka Navalnog Kira Jarmiš rekla je da su zaposlenici zatvorske ustanove IK-6 u Melehovu, 235 km istočno od Moskve, rekli njegovom advokatu koji je čekao ispred da opozicioni lider više nije među zatvorenicima.

"Odbijaju da kažu gdje su ga odveli", navela je ona na platformi X, bivšem Twitteru.

Njegov nestanak dogodio se na početku kampanje za predsjedničke izbore na kojima će se Vladimir Putin kandidovati za još jedan šestogodišnji mandat.

Saradnik Navalnog Leonid Volkov napisao je na X-u da je tajming bio "0% slučajnost i 100% direktna politička kontrola Kremlja".

Dodao je: "Za Putina nije tajna ko mu je glavni protivnik na ovim 'izborima'. I želi da bude siguran da se glas Navalnog ne čuje."

Iz Kremlja nije bilo komentara. Putin i njegov portparol nastoje da nikada ne spominju Navalnog po imenu u pokušaju da ga prikažu kao politički irelevantnog. Kažu da ima tretman kao i svaki drugi zatvorenik.

Proces premještanja zatvorenika željeznicom preko ogromne ruske teritorije može potrajati sedmicama, pri čemu rođaci i porodica ne mogu dobiti informacije o njihovom boravištu i stanju sve dok ne stignu na finalno odredište.

Uprkos tome što je zatvoren, Navalni je često preko svojih advokata mogao objavljivati žestoke napade na Kremlj putem društvenih mreža, opisujući svoje muke iza rešetaka i osuđujući Putina zbog rata u Ukrajini. Ali njegova izolacija se produbila kada su tri njegova advokata uhapšena u oktobru pod sumnjom za "ekstremističke" aktivnosti.

Bijela kuća je saopštila da je izuzetno zabrinuta zbog informacija da se ne zna gdje se Navalni trenutno nalazi.

"On bi trebao odmah da bude oslobođen. Nije nikada ni trebao biti u zatvoru", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

Ovaj 47-godišnjak je daleko najpoznatija ličnost u ruskoj opoziciji. Godinama je označavao Putina i vladajuću elitu kao bandu "lopova i prevaranata", ismijavajući ih u video snimcima koji su imali milione pregleda na Jutjubu.

Navalni je zavrijedio divljenje širom svijeta jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja da ga se otruje nervnim agensom u Sibiru. Odmah po dolasku je uhapšen.

Navalni kaže da su brojne optužbe protiv njega - od prevare i nepoštovanja suda do niza "ekstremističkih" aktivnosti - sve izmišljene kako bi se ućutkali njegovi napadi na Putina.

Ruske vlasti na Navalnog i njegove pristalice gledaju kao na ekstremiste sa vezama sa zapadnim obavještajnim agencijama koje namjeravaju destabilizirati Rusiju. Putin je upozorio Zapad da će se svako miješanje unutar Rusije smatrati činom agresije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG