Linkovi

Navaljni kaže da će se ovog vikenda vratiti u Rusiju


Russian opposition politician Alexei Navalny is seen in a still image from video in Germany, in this undated image obtained from social media January 13, 2021.
Russian opposition politician Alexei Navalny is seen in a still image from video in Germany, in this undated image obtained from social media January 13, 2021.

Izraziti kritičar Kremlja Aleksej Navaljni kaže da će se ovaj vikend vratiti u Rusiju nakon što je gotovo pet mjeseci proveo u Njemačkoj kako bi dobio hitnu medicinsku pomoć i preživio napad otrova.

"Pitanje 'vratiti se ili ne' nikada nije stajalo preda mnom jer nisam otišao sam. Završio sam u Njemačkoj na intenzivnoj njezi. 17. januara, u nedjelju, vratit ću se kući letom Victory", rekao je u tvitu 13. januara.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska za Moskvu 20. avgusta, te je liječen i smješten u induciranu komu u sibirskoj bolnici prije nego što je prebačen u ustanovu svjetske klase u Njemačkoj.

Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, koje je potvrdila međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni otrovan toksinom iz ruske grupe "Novichok" grupe nervnih sredstava iz sovjetske ere. Otkrića su dovela do toga da je Europska unija uvela sankcije protiv šest ruskih zvaničnika i državnog instituta za istraživanje.

Ruske vlasti tvrdile su da u tijelu Navaljnog nije pronađen trag otrova prije nego što je zrakoplovom prebačen u Njemačku i odbile su pokrenuti krivičnu istragu o incidentu. Navaljni je za trovanje optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Krajem prošlog mjeseca ruska Federalna zatvorska služba rekla je Navaljnom da se odmah vrati iz Njemačke ili da se suoči sa zatvorom u Rusiji zbog kršenja uslova zatvora u vezi s presudom za prevaru iz 2014. i izbjegavanja kriminalnih inspektora - slučaj koji su međunarodni aktivisti naveliko vidjeli kao politički motiviran.

Navaljnom je probno razdoblje za uslovnu zatvorsku kaznu od 3 1/2 godine isteklo 30. decembra.

Uslovna kazna mogla bi se izmijeniti u pravi zatvor ako ruski zvaničnici utvrde da su navodna kršenja valjana.

U to je vrijeme Navalji, koji je obećao da će se vratiti kući u nekom trenutku nakon što se oporavi, rekao da zahtjev pokazuje da ruska vlada prihvaća da je otrovan.

Navalji je 12. januara rekao da je primio obavijest u kojoj se kaže da je zatvorska vlast zatražila od suda da mu uslovnu zatvorsku kaznu prebaci na zatvor.

"Putin se toliko razbjesnio što sam preživio trovanje da je naredio FSIN-u (Federalna kaznena služba) da zahtijeva da sud promijeni moju uvjetnu kaznu u stvarno vrijeme u zatvoru", objavio je Navaljni 12. januara.

"To je uprkos činjenici da je moja uvjetna osuda završila 30. decembra", rekao je u poruci koja je sadržavala i snimak ekrana službenog dokumenta prijedloga FSIN-a registriranog na moskovskom sudu.

Prema internet stranici moskovskog Okružnog suda Simonov, potez za promjenu uslovne osude Navaljnom zabilježen je 11. januara.

Službeni razlog za promjenu kazne prikazan je u dokumentu "zbog neizvršavanja nametnutih obaveza, izbjegavanja isplate odštete ili počinjenja drugog krivičnog djela".

XS
SM
MD
LG