Linkovi

NATO zabrinut zbog rasta tenzija na Zapadnom Balkanu


NATO mission to Kosovo (Foto: Facebook/@NATO Kosovo Force - KFOR)
NATO mission to Kosovo (Foto: Facebook/@NATO Kosovo Force - KFOR)

Američka ambasadorka u NATO Džulijan Smit (Juliane Smith) izrazila je zabrinutost zbog rasta tenzija na Zapadnom Balkanu.

"Svi saveznici NATO-a pažljivo prate situaciju na terenu na Zapadnom Balkanu. Zabrinuti smo zbog sve većih znakova nestabilnosti i nekih žarišta gdje smo kao rezultat vidjeli porast nasilja", izjavila je Smit uoči sastanka ministara odbrane zemalja alijanse 11. i 12. oktobra.

Povodom nedavne odluke NATO-a da pojača prisustvo na Kosovu, američka ambasadorka je potvrdila da komandat NATO za Evropu razmatra da li KFOR ima odgovarajući nivo sposobnosti i spremnosti da se pripremi za rješavanje potencijalnih nepredviđenih situacija. Dodala je da je alijansa spremna da pomogne ako su potrebne dodatne snage NATO-a na Kosovu.

"Nastavićemo da šaljemo poruke našim prijateljima u regionu da je jedini put ka normalizaciji kroz dijalog koji vodi EU i koji ima snažnu podršku širom NATO", rekla je Smit, istakavši neophodnost za korake ka deeskalaciji.

NATO je pojačao prisustvo vojnika na Kosovu u okviru mirovne misije KFOR posle napada 24. septembra u selu Banjska kod Zvečana na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG