Linkovi

NATO šalje još 200 vojnika na Kosovo


Arhiv - Pripadnici KFOR-a
Arhiv - Pripadnici KFOR-a

NATO je saopštio da šalje još 200 dodatnih vojnika na Kosovo u okviru Mirovne misije KFOR, potvrdio je portparol Alijanse Dylan White.

Ova raspodjela je odobrena u nedjelju, 1. oktobra, na zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu.

Dvije stotine dodatnih vojnika će se pridružiti britanskom kontingentu od 400 vojnika koji djeluju na Kosovu.

Iz Alijanse je potvrđeno da slijede dalja pojačanja trupa KFOR-a od ostalih država članica.

"Odluka je uslijedila nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra i povećanih tenzija u regionu", potvrdio je White u dopisu koji je proslijedio medijima.

On navodi da je ova odluka razborit korak da bi se osiguralo da snage KFOR-a imaju sposobnosti koje su potrebne da ispune mandat te održe bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice. Sve strane bi takođe trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije", poručeno je putem pisane izjave portparola NATO-a.

Ovo je drugo pojačanje trupa NATO-a na Kosovu u nedjelju dana i u svjetlu napada koji se desio 24. septembra na sjeveru zemlje.

U noći između 23. i 24. septembra, maskirana i naoružana grupa Srba najprije je postavila barikadu na ulazu u selo Banjska, a potom i napala kosovsku policiju, kada je ubijen jedan kosovski policajac i nekoliko drugih je povrijeđeno.

Kako je pokazala istraga, dio napadača tada je napustio teritoriju Kosova, a dio naoružane grupe sklonio se u manastir Banjska, odakle su se sukobili sa kosovskom policijom.

U ovom sukobu ubijena su tri napadača, pripadnika srpske nacionalnosti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG