Linkovi

NATO: Savez mora ostati snažan da bi se suočio sa svim mogućim izazovima


 Ash Carter i Ursula von der Leyen, ministri odbrane SAD i Njemačke
Ash Carter i Ursula von der Leyen, ministri odbrane SAD i Njemačke

Sposobnost NATO saveza da uspješno odgovori na nove prijetnje je pod upitnikom zbog smanjivanja budžeta za obranu u zemljama članicama saveza

Sjedinjene Američke Države će pozicionrati oko 250 tenkova, zajedno s drugim teškim oružjem, i vojnom opremom, u 6 evropskih zemalja, uključujući i Baltičke zemlje, kako bi se umirila bojazan američkih saveznica, članica NATO-a koje strahuju od napada iz Rusije i terorističkih grupa - izjavio danas u Estoniji američki ministar obrane Ashton Carter. Ministar Carter je dodao da su se Estonia, Lithuania i Latvia, uz Bugarsku, Rumuniju i Poljsku, složile da prihvate odgovarajuće kontingente američkog oružja i opreme. On nije govorio o detaljima raspoređivanja tog oružja i opreme, samo je istakao da je američki cilj pomoći mobilnosti snaga u Evropi. Da bi saveznici razvili kibernetička sredstva obrane , Sjedinjene Države će suradjivati sa centrom NATO saveza za kibernetiku u Estoniji, kazao je prvi čovjek Pentagona.

Ministar Carter je u Evropi. Povod je sastanak ministara odbrane zemalja, članica NATO saveza. Njegovom dolasku prethodile su prošlonedjeljene vojne vježbe američkih i vojnih snaga osam evropskih zemalja. Bile su to prve pune vježbe zajedničkog vojnog kontingenta čija je osnovna namjena raspoređivanje i preuzimanje borbenih zadataka za manje od 48 sati.

Govoreći u Berlinu, jednoj od etapa boravka u Evropi, nekada gradu simbolu podijeljenosti i hladnog rata, američki ministar odbrane je istakao:

"Mi ne želimo Rusiju učiniti neprijateljem, ali ćemo braniti naše saveznike i međunarodni poredak. Suprotstavićemo se pokušajima Rusije da ponovo uspostavi nekadašnju sovjetsku sferu uticaja."

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će arsenal ruske armije biti ojačan sa novih 40 interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklernim glavama. Za odgovor Zapada na taj i druge korake Moksve gospodin Carter je rekao:

"Odgovaraćemo promišljenim, balansiranim strateškim pristupom kako Rusija nikoga ne bi mogla prisiliti na povratak prošlosti. Istovremeno, podsticaćemo Rusiju da se okrene budućnosti. Naše je opredjeljenje ne oslanjati se na hladnoratovske scenarije."

NATO savez formiran je na principu kolektivne odbrane, svi za jednog, u vrijeme kada su invazije vršene slanjem tenkova preko granica drugih zemalja, podsjeća analitičar Londonske škole za ekonomiju David Cadier. On procjenjuje da se ukrajinski istok može desiti i drugim zemljama uz rusku granicu. Zbog toga članice NATO-a najbliže ruskoj granici traže raspoređevanje snažnih vojnih snaga na njihovim teritorijama ističe David Cadier i dodaje:

"To je ona uloga i svrha zbog koje su centralno i istočno-evropske zemlje ušle u NATO. Njima treba upravo takav NATO, spreman da se suprotstavi Rusiji koja ubrzano modernizira vojnu moć."

Sposobnost NATO saveza da uspješno odgovori na nove prijetnje je pod upitnikom zbog smanjivanja budžeta za obranu u zemljama članicama saveza, upozorava generalni sekretara Jens Stoltenberg:

"Trebamo udvostručiti napore i preusmjeriti taj trend. Ne možemo se suočavati sa novim izazovima manje sposobni."

Američki ministar odbrane takođe od zemalja članica NATO saveza traži da se drže obaveze preuzete na prošlogodinjem samitu NATO-a i za obranu izdvajaju 2 odsto nacionalnog bruto proizvoda. Na tu obavezu će, ako se očekuje, podsjetiti i sutra, na sastanku ministara obrane zemalja, članica saveza.

NATO: Savez mora ostati snažan da bi se suočio sa svim mogućim izazovima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG