Linkovi

Šef NATO saveza: Svijet će biti opasnije mjesto ako Rusija pobijedi u ukrajinskom ratu


NATO Secretary-General Jens Stoltenberg gives a speech to a youth camp in Utoya, Norway, Aug. 4, 2022.
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg gives a speech to a youth camp in Utoya, Norway, Aug. 4, 2022.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da zapadni vojni savez ima zajedničke zadaće pružanja podrške Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske invazije i sprječavanja širenja sukoba u rat između Rusije i NATO-a.

Govoreći u ljetnom kampu u svojoj rodnoj Norveškoj, Stoltenberg je rekao da NATO ima moralnu odgovornost podržati Ukrajinu i ukrajinski narod koji je bio podvrgnut agresorskom ratu.

"Vidimo ratna djela, napade na civile i razaranje kakvo nije viđeno od Drugog svjetskog rata", rekao je Stoltenberg, prema priopćenju NATO-a o njegovim pripremljenim primjedbama. "Ne možemo biti ravnodušni prema ovome."

Stoltenberg je rekao da će svijet biti opasnije mjesto ako ruski predsjednik Vladimir Putin dobije ono što želi upotrebom vojne sile.

"Ako Rusija dobije ovaj rat, imat će potvrdu da nasilje funkcionira. Onda bi druge susjedne zemlje mogle biti sljedeće", rekao je.

Ukrajinska vojska priopćila je u četvrtak da su ruske snage granatirale više područja u Ukrajini, uključujući ona oko Harkova, Slovjanska i Černigova.

U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske snage koristile projektile i topničke napade protiv ruskih "vojnih uporišta, skupina osoblja, baza za logističku potporu i skladišta streljiva". U priopćenju ministarstva navodi se da će takvi napadi vjerojatno imati veliki utjecaj na napore Rusije da opskrbi i podrži svoje snage.

U petak će isploviti još brodova sa žitom

Također u četvrtak, Zajedničko koordinacijsko središte (JCC) koje nadzire provedbu dogovora uz posredovanje UN-a i Turske o dopremanju komercijalnih brodova s ukrajinskim žitom na svjetska tržišta priopćilo je da se u petak očekuje isplovljavanje još tri broda.

Prvi brod, Razoni, isplovio je u ponedjeljak iz Odese i na putu je za Libanon s teretom kukuruza.

Navistar će biti drugi brod koji će isploviti iz Odese, noseći 33.000 metričkih tona kukuruza namijenjenog Irskoj.

JCC, koji se sastoji od predstavnika Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda, također je odobrio isplovljavanje dvaju brodova u petak iz luke Chornomorsk. Polarnet će nositi 12.000 metričkih tona kukuruza prema Karasuu, u sjeverozapadnoj Turskoj, a Rojen, koji nosi više od 13.000 metričkih tona kukuruza. Taj teret ide u Britaniju.

Ukupno 58.000 metričkih tona žitarica mali je dio od više od 20 milijuna metričkih tona u ukrajinskim silosima i na trgovačkim brodovima koji čekaju da napuste zemlju. UN kaže da oko 28 brodova čeka isplovljavanje iz ukrajinskih luka.

JCC je također odobrio kretanje, do inspekcije, Fulmara S da uđe u luku Chornomorsk. Brod je usidren u inspekcijskom području centra u blizini Istanbula.

Brodovi bi trebali isploviti rano u petak, ali JCC kaže da bi na odlaske mogla utjecati "spremnost, vremenski uvjeti ili druge neočekivane okolnosti". Posada i teret plovila bit će podvrgnuti provjerama kada stignu u područje inspekcije u turskim teritorijalnim vodama.

JCC kaže da na temelju svog iskustva s prvim brodom koji je isplovio u ponedjeljak, Razonijem, sada testira kretanje više brodova u sigurnom koridoru, kako u odlasku tako i u dolasku.

Ukrajinci su minirali svoj dio Crnog mora kako bi zaštitili svoj teritorij od ruskih napada. UN je rekao da su njihovi stručnjaci rano u planiranju kretanja žita odlučili da ne pokušavaju deminirati to područje, jer bi to moglo potrajati između tri i pet mjeseci, predugo jer cijene hrane rastu globalno. Umjesto toga, određene su sigurne staze kojih se komercijalna plovila moraju strogo pridržavati.

JCC kaže da je sigurni koridor revidiran "kako bi se omogućio učinkovitiji prolaz brodova uz održavanje sigurnosti".

Postoji gomila brodova koji su se nasukali u južnim ukrajinskim lukama kao rezultat više od pet mjeseci dugog rata. JCC kaže da se brodovi moraju iseliti kako bi oslobodili prostor za ulazak drugih brodova u luke kako bi mogli skupljati i prevoziti hranu za izvoz na svjetska tržišta, kao što je predviđeno Crnomorskom inicijativom za žitarice od 22. jula.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG