Linkovi

NATO savez i Rusija surađivat će oko ključnih pitanja


24일 아카데미 시상식을 위해 미국 로스앤젤레스 할리우드 돌비 씨어터에 도착한 배우 제니퍼 로렌스. 영화 '실버라이닝 플레이북'으로 여우주연상을 수상했다.
24일 아카데미 시상식을 위해 미국 로스앤젤레스 할리우드 돌비 씨어터에 도착한 배우 제니퍼 로렌스. 영화 '실버라이닝 플레이북'으로 여우주연상을 수상했다.

Medvjedev pristao na suradnju oko raketne obrane i proširivanje željezničkog tranzita neubojite opreme namijenjene NATO savezu u Afganistanu

Na nedavnom summitu NATO saveza 28 zemalja članica složilo se da vojne operacije Saveza u Afganistanu budu okončane do 2014. godine, ukoliko to dopuste prilike na terenu. Mnogi analitičari kažu da je sastanak čelnika Sjeverno-atlantskog saveza i ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva bio glavni događaj na summitu u Portugalu.

Sastanak između predsjednika Medvjedeva i čelnika NATO saveza održan je u sklopu Vijeća NATO saveza i Rusije, tijela koje okuplja 28 zemalja članica i Rusiju. Jedno od ključnih pitanja bila je raketna obrana. Administracija bivšeg predsjednika Georgea Busha predložila je razmještanje balističkih raketa presretača u Poljskoj i uspostavu radarske postaje u Češkoj. Rusi su se snažno usprotivili takvom planu ustvrdivši da je on usmjeren protiv Moskve. Takvo stajalište američki dužnosnici su odbacili.

Stručnjak za NATO savez sveučilišta Ohio Wesleyan, Sean Kay, kaže da je administracija predsjednika Obame predložila mobilniji, regionalni sustav raketne opreme koji je NATO savez odobrio. "Oni su načelno pristali da započnu proces gradnje balističke raketne obrane koji bi, u teoriji, pokrio čitavu Europu. Nisam siguran da je to tehnički moguće u ovom stupnju no radi se o značajnoj diplomatskoj pobjedi Obamine administracije. Radi se o velikom zaokretu u odnosu na sustav kakav je predložila administracija predsjednika Georgea Busha i koji je dosta uznemirio Ruse".

No mnogi analitičari kažu da je veliki preokret to što je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev prihvatio poziv NATO saveza na suradnju po pitanju raketne obrane. Lowell Schwartz stručnjak je za NATO savez i sigurnosna pitanja pri organizaciji RAND Corporation. "Rusija se ranije snažno protivila američkom sustavu raketne obrane u Europi. Činjenica da je Rusija pristala ne ometati proces i, štoviše, sudjelovati u njemu, vrlo je važna prekretnica".

Daryl Kimball koji vodi privatnu istraživačku organizaciju Arms Control Association, kaže da promjena stava Moskve obećava. "Kao što smo čuli od ruskih dužnosnika, oni još uvijek imaju dosta pitanja oko načina funkcioniranja sustava obrane. Oni žele jasno dati do znanja da ovaj sustav ne bi trebao postojati samo radi obrane Zapadne Europe, a ne i europske Rusije. Prisjetimo se, prije nekoliko desetljeća razgovaralo se o mogućoj suradnji Sjedinjenih Država i Rusije oko razmjene tehnologije raketne obrane i dijeljenja radarskih sustava za rano upozoravanje no takvu suradnju znatno je teže ostvariti kad se počne govoriti o konkretnim pitanjima. Vidjet ćemo kako će se ovo razviti".

Po pitanju Afganistana Rusija je pristala na omogućavanje i proširivanje željezničkog tranzita neubojite opreme namijenjene NATO savezu u Afganistanu. Daryl Kimball kaže da je to dio napora administracije predsjednika Obame da iznova započne odnose s Rusijom. "Ruska suradnja s NATO-om odnosila se uglavnom na linije opskrbe. To znači da Sjedinjene Države ne ovise samo o linijama opskrbe preko Pakistana. Stoga mislim da je to još jedan znak da pristup administracije predsjednika Obame prema Rusiji daje rezultata".

No Sean Kay kaže da pomoć Rusije NATO savezu u Afganistanu može biti mač s dvostrukom oštricom. "U isto vrijeme kad daju podršku za pristup koridorima preko njihove zemlje Rusi također šalju poruku da oni imaju moć da te linije opskrbe prekinu, ukoliko se stvari ne budu razvijale onako kako oni žele".

Analitičari kažu da su čelnici NATO saveza ojačali položaj predsjednika Obamu kad su izrazili podršku za novi sporazum START o kontroli nuklearnog oružja s Rusijom. Američki Senat treba ratificirati sporazum da bi stupio na snagu no vremenski okviri nisu poznati.

XS
SM
MD
LG