Linkovi

NATO protjerao osam članova ruske misije iz sjedišta u Briselu


NATO zastava u sjedištu Alijanse u Briselu.
NATO zastava u sjedištu Alijanse u Briselu.

NATO je u srijedu (6. oktobar) protjerao osam članova ruske misije iz sjedišta vojne alijanse u Briselu, uz navode da su oni tajno radili kao obavještajci, prenijela je agencija Associated Press (AP). 

"Možemo da potvrdimo da smo poništili akreditacije za osam pripadnika Misije Rusije pri NATO-u, koji su bili tajni ruski obavještajni oficiri", izjavio je neimenovani visoki zvaničnik NATO-a za AP.

NATO je smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO-u, sa 20 na deset. Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju mjeseca, AP navodi da nije dato jasno objašnjenje.

"Naša politika prema Rusiji ostaje nepromijenjena. Pojačali smo svoju odbranu i odvraćanje kao odgovor na agresivne akcije Rusije, dok istovremeno ostajemo otvoreni za sadržajni dijalog", rekao je zvaničnik NATO.

Odnosi NATO-a i Rusije su sve zaoštreniji otkad je Moskva 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Dvije strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u vazdušni prostor članica NATO-a i njihovog nadlijetanja brodova članica alijanse.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG