Linkovi

BiH

NATO pojačava podršku Bosni i Hercegovini


Belgija: Ministri odbrane NATO-a
Belgija: Ministri odbrane NATO-a

Države članice NATO će pojačati podršku Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na kraju dvodnevnig sastanka ministara odbrane.

“Ministri su razgovarali o našoj posvećenosti našim drugim ugroženim partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju. Složili smo se da pojačamo prilagođenu podršku za poboljšanje naših odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti sa NATO-om”, izjavio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Ministarski sastanak je održan pred prvu godišnjicu početka ruske agresije protiv Ukrajine, koju je šef alijanse nazvao “najvećim sukobom u Evropi od drugog svjetskog rata”. On je upozorio da nema naznaka da se Rusija priprema za mogući mir.

“Naprotiv, Rusija se sprema za veliku ofanzivu”, upozorio je prvi čovjek Alijanse.

On je potvrdio da vrata NATO ostaju otvorena za Ukrajinu i da će ta zemlja postati članica Alijanse, međutim, da su u ovom trenutku su svi fokusirani na pobjedu Ukrajine u ratu.

Bez obzira na reakcije zvanične Moskve, šef Alijanse je rekao da će NATO nastaviti da se širi.

“Imamo dvije članice: Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Oba puta Rusija je snažno protestovala, ali saveznici i ove pojedinačne zemlje su odlučile svoj put i mi smo ih pozvali i one su sada članice NATO”, istakao je Jens Stoltenberg.

Šef NATO je spomenuo dvije buduće članice Švedsku u Funsku i , doduše posredno, dozvolio mogućnost da članstvo ne bude u bloku zbog negodovanja Turske oko prijema Švedske u NATO.

Stoltenberg će u četvrtak, 16 februara, boraviti u Turskoj kako bi o tome razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Erdoanom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG