Linkovi

NATO će saveznicima pomoći da kupe do 1.000 raketa Patriot


NATO samit u Litvaniji
NATO samit u Litvaniji

NATO je u srijedu najavio da će svojim članicama pomoći da kupe do 1.000 američkih raketa Patriot kako bi se bolje zaštitili, jer Rusija pojačava napade iz vazduha na Ukrajinu.

Agencija NATO-a za podršku i nabavku je navela da će podržati grupu država, uključujući Njemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju, pri kupovini Patriota koji se koriste za odbranu od krstarećih i balističkih projektila i od aviona.

Prema izvorima u vojnoj industriji, ugovor bi mogao da vrijedi oko 5,5 milijardi dolara.

Kupovina bi mogla pomoći saveznicima da više svojih sadašnjih sopstvenih odbrambenih sistema daju Ukrajini, podsjeća AP.

"Napadi ruskih raketa i dronova na ukrajinske civile, gradove i naselja pokazuju koliko je važna moderna protivvazdušna odbrana", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u saopštenju.

"Povećavanje proizvodnje municije ključno je za bezbjednost Ukrajine i za našu bezbjednost", dodao je on.

Kao organizacija, NATO pruža samo "nesmrtonosnu podršku" Ukrajini, ali njene članice šalju oružje i municiju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG