Linkovi

Srpski političar sa Kosova koji je pod sankcijama SAD priznao da je organizovao napad u Banjskoj


Pripadnik specijalne jedinice kosovske policije čuva stražu u okolini manastira Banjska u Banjskoj, na sjeveru Kosova, oko 15 km od granice sa Srbijom, 27. septembra 2023.
Pripadnik specijalne jedinice kosovske policije čuva stražu u okolini manastira Banjska u Banjskoj, na sjeveru Kosova, oko 15 km od granice sa Srbijom, 27. septembra 2023.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za napad na policiju u selu Banjska, izjavio je njegov advokat Goran Petronijević 29. septembra.

On je kao punomoćnik Radoičića pročitao njegovo pismo javnosti u kojem je naveo da je "lično" organizovao napad.

"Lično sam obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora, a ovaj moj čin nema veze sa ranijim političkim angažmanom", navodi se.

U napadu naoružane grupe na kosovsku policiju u selu Banjska u opštini Zvečan 24. septembra ubijen je policajac. Potom su u sukobu policije i oružane grupe u ovom dijelu sjevera Kosova, naseljenom većinom Srbima, poginula trojica napadača.

Radoičića su kosovske vlasti optužile da je organizovao i učestvovao u napadima na policiju u Banjskoj, a napad na policiju su okarakterisale kao teroristički čin.

Pismo, koje je pročitao advokat, Radoičić je otpočeo priznanjem da je došao u Banjsku, radi "pružanja otpora" vlastima Kosova.

"Ja, Milan Radoičić, zbog mnogobrojnih spekulacija, obaveštavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima došao na sever Kosova u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima (premijera Kosova, Aljbina Kurija) i zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen", navodi se u pismu.

Radoičića je i prije napada na kosovsku policiju, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Radoičić tvrdi da vlast u Beogradu nije bila obaviještena

Radoičić u pismu navodi da će se odazvati pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

On negira učešće države Srbije u napadu, za šta su zvanični Beograd optuživali predstavnici vlasti Kosova.

Prema navodima iz pisma, Radoičić ističe da o napadu "nikoga nije obaveštavao iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na severu Kosova", niti je od njih imao "bilo kakvu pomoć".

Radoičić navodi da je sa njima imao različite stavove po pitanju "dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru", te da je traženo da se "povlače bez ostvarenog vidljivog rezultata".

"Jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će međunarodna zajednice i KFOR (mirovna misija NATO na Kosovu) preduzeti sve u zaštiti našeg naroda. Ovakvo naše smirivanje situacije, druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost", dodaje se u pismu.

Vlast u Prištini na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, Radoičić je u pismu optužio za "nelegalnu okupaciju severa Kosova".

Radoičić ocjenjuje da napadači u Banjskoj nisu "nikakvi teroristi", već "borci za slobodu sopstvenog naroda".

U pismu navodi da je do ubistva kosovskog policajca došlo "slučajno", nakon čega je počeo "žestok okršaj sa obe strane".

Javnost je obavijestio da podnosi ostavku na funkciju u Srpskoj listi, uz naglasak da njegov politički angažman u Srpskoj listi "nije imao nikakve veze sa njegovim povratkom na Kosovo".

Srpska lista, vodeća partija Srba na Kosovu, uživa podršku zvaničnog Beograda i vladajuće Srpske napredne stranke.

Advokat ne želi da kaže gdje je Radoičić

Advokat Goran Petronijević je negirao da je Radoičić ranjen u Banjskoj i da mu je pružena pomoć na Vojno-medicinskoj akademiji u Beograd.

Rekao je da nema informacija da se protiv njegovog klijenta u ovom momentu vodi postupak.

Petronijević je rekao da nije vidio snimak koji je objavila kosovska policija, za koji se tvrdi da je na njemu naoružani Radoičić, i da "ne može da da sud o tome".

Na pitanje novinara ko je pucao na policajca i zašto su postavljene barikade, advokat je odgovorio da on "nije bio tamo", te da "ne može da kaže te detalje", i iznio teoriju da je policajac "stradao od eksplozije, a ne od metka".

Na pitanje novinara gdje je Milan Radoičić, zašto se nije obratio lično i od koga se krije, advokat je odgovorio - "ko je rekao da se on krije", te izjavio da "neće reći gde je, jer ga štiti advokatska tajna".

"A da se ne krije, ne krije se. Dostupan je organima i odazvaće se na poziv (nadležnih organa)", dodao je Petronijević.

Prva javna reakcija Radoičića

Ovo je prvi put da Radoičić javno reaguje, nakon optužbi kosovskih vlasti da je organizator i učesnik napada na policiju u Banjskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je objavio video uz tvrdnje da se na njemu vidi da je Radoičić bio među uniformisanim naoružanim licima koji su se sukobili sa policijom u manastiru Banjska.

Radoičić se medijima do sada nije direktno obraćao, već je njegove ranije izjave prenosila Srpska lista čiji je bio potpredsjednik.

Ova stranka se nije izjasnila o optužbama kosovskih vlasti na račun Radoičića, koji je u bjekstvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror", i negirao umiješanost Srbije u ovaj napad.

Ko je Goran Petronijević?

U vrijeme režima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, Goran Petronijević je bio sudija Okružnog suda u Peći na Kosovu (tada u sastavu Srbije). Na toj pozicije je maja 2000. osudio skoro 150 Albanaca sa Kosova na ukupno 1.600 godina zatvora zbog navodnog krivičnog djela terorizma.

Sa mjesta sudije smijenjen je poslije petooktobarskih demokratskih promjena i tada odlazi u advokaturu.

Pred međunarodnim sudom zastupao je više klijenata iz Srbije optuženih za ratne zločine. Najpoznatiji je Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, koji je osuđen na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Pred Tribunalom u Hagu branio je i nekadašnjeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, osuđenog zbog ratnog zločina na Ovčari kod Vukovara.

Polovinom avgusta Petronijević je najavio da je podnio inicijativu za odbranu Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

Prethodno je Tužilaštvo BiH protiv Dodika podiglo optužnicu zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita.

Petronijević je bio "posmatrač" na nedavno sprovedenim izborima koje je Rusija organizovala na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Izbori, koje zvanični Kijev i Zapad smatraju nelegalnim, održani su od 8. do 10. septembra, u Zaporožju, Hersonu, Donjecku i Lugansku, ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG