Linkovi

NATO: Istorijska prilika za trajni mir između Kosova i Srbije


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da pozdravlja konstruktivan pristup Kosova i Srbije dijalogu kojim posreduje Evropska unija(EU) i istakao da je sada "istorijska prilika" za postizanje trajnog mira.

On je ovu izjavu dao nakon sastanka u Briselu sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajem, koji je takođe izrazio podršku dijalogu Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa.

"Sarađujemo sa EU i pozdravljamo sastanke u Briselu u okviru dijaloga. NATO će nastaviti da snažno podržava ovaj dijalog jer ga vidimo kao jedini pravi put za mir i stabilnost na Kosovu", rekao je šef NATO-a.

"Imamo istorijski argument za trajni mir i pozdravljam konstruktivan pristup. Važno je da obje strane pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis. Svako rješenje mora voditi računa o ljudskim pravima, dobrosusjedstvu i vladavini prava", dodao je.

Stoltenbergove izjave dolaze nakon što su Kosovo i Srbija 27. februara prihvatile evropski prijedlog za normalizaciju odnosa.

EU je saopštila da su se na sastanku u Briselu kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da nema potrebe za daljim razgovorima o ovom prijedlogu, koji je strankama dostavljen prošle godine.

Evropski blok je tada saopštio da su stranke izrazile spremnost da rade na planu za implementaciju evropskog prijedloga, koji ima za cilj da dovede strane do sveobuhvatnog konačnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Stoltenberg je takođe ponovio spremnost zapadne vojne alijanse da osigura mir i stabilnost na Kosovu i šire u regionu.

"NATO je na Kosovu prisutan dugi niz godina. Prisustvo KFOR-a (NATO misija na Kosovu) je igralo i nastavlja da igra važnu ulogu u promovisanju mira i bezbjednosti kretanja za sve na Kosovu. Saveznici su voljni ovo nastaviti. Značajno prisustvo NATO-a se pokazalo adekvatnim za sigurnost", rekao je šef zapadne vojne alijanse.

U međuvremenu, albanski predsjednik Bajram Begaj govorio je o bezbjednosnim rizicima sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, skrenuvši pažnju na opasnost koja dolazi od uticaja Rusije.

"Balkanski region je i dalje ugrožen naporima ruske intervencije. Rusija ugrožava region i interese NATO-a. Cilj Rusije je blokiranje demokratskih procesa u regionu. Sa zabrinutošću smo pratili dešavanja na sjeveru Kosova. Veoma cijenimo angažman NATO-a u regionu. KFOR je garant mira na Kosovu i regionu. Živimo u vremenu kada su potrebne hrabre odluke. I vrijeme je da se preispita članstvo Kosova u evroatlantskim strukturama", rekao je Begaj.

Begaj je rekao da bi eventualno članstvo Kosova u NATO predstavljalo "dodatnu vrijednost za alijansu".

Oko 50.000 snaga NATO mirovne misije na Kosovu, KFOR, raspoređeno je na Kosovu nakon završetka rata 1999. godine sa ciljem garantovanja bezbjednosti. Trenutno ih u zemlji ima blizu 4.000, od kojih značajan broj dolazi iz zemalja koje nisu članice NATO-a.

Kosovo je krajem prošle godine predalo zahtjev za članstvo u EU, jer država takođe teži da u početku postane dio Alijanse Partnerstvo za mir, a na kraju i članica NATO-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG