Linkovi

Nastavlja se potraga za stotinama nestalih u Kaliforniji


Spasilačke ekipe tragaju za žrtava razornih požara u Kaliforniji (Foto: AP/John Locher)
Spasilačke ekipe tragaju za žrtava razornih požara u Kaliforniji (Foto: AP/John Locher)

U Kaliforniji je nastavljena potraga za žrtvama i nestalima u najgorim požarima u istoriji te savezne države, dok meteorolozi najavljuju kišu.

U vatrenoj stihiji poginulo je najmanje 76 osoba, a broj nestalih porastao je na 1.276, uprkos tome što su lokalne vlasti uspjele da lociraju stotine ljudi, koje su napustile domove kada je požar zahvatio planinski grad Paradise

Nacionalna meteorološka službba saopštila je da će do 10 centimetara kiše pasti od utorka veče do petka u podnožju planinskog venca Sierra, uključujući i u Paradise koji je razoren u požaru.

Očekuje se da će kiša padati i u San Francisku, što bi pomoglo da se vazduh raščisti od nezdravih nivoa dima. Požar je udaljen 280 kilometara od tog grada.

Vlasti očekuju da će padavine pomoći vatrogascima, ali i upozoravaju da postoji mogućnost formiranja opasnih klizišta u područjima gde je izgorjela sva vegetacija.

Pogođeno područje u subotu je obišao i predsednik Donald Trump koji je rekao da "niko nije mogao ni da pomisli da će se tako nešto dogoditi".

Predsednik SAD Donald Tramp tokom obilaska područja pogođenog požarima
Predsednik SAD Donald Tramp tokom obilaska područja pogođenog požarima

Trump, koji je bio u pratnji guvernera Kalifornije Jerry Browna i novoizabranog guvernera Gavin Newsomea, rekao je da federalna vlada radi sve što je potrebno, uključujući pružanje pomoći spasilačkim i ekipama hitne pomoći.

Predsjednik SAD rekao je da je loše upravljanje šumama doprinijelo izbijanju požara i dodao da je o tom problemu razgovarao sa Brownom i Newsomeom.

Osim što su odnijeli veliki broj života, požari u Kaliforniji pričinili su ogromnu materijalnu štetu, zbog čega će lokalne vlasti morati da pronađu dogoročni smještaj za hiljade raseljenih.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG