Linkovi

Nastavlja se debata oko posjedovanja vatrenog oružja u SAD-u


Nastavlja se debata oko posjedovanja vatrenog oružja u SAD-u
Nastavlja se debata oko posjedovanja vatrenog oružja u SAD-u

Američki Vrhovni sud tvrdi da je pravo na posjedovanje vatrenog oružja u svrhu samoobrane temeljno pravo, prema drugom amandmanu Ustava, te da se odnosi na sve savezne države kao i na sve lokalne jurisdikcije

Pravne debate nastavljaju se nakon što je američki Vrhovni sud donio odluku da Amerikanci imaju pravo posjedovati oružje u svrhu samoobrane, bez obzira u kom dijelu zemlje žive. Sud je odlučio da se ustavno pravo na posjedovanje oružja odnosi na čitavu zemlju, a kao odgovor na slučaj kojim je osporen zakon o zabrani oružja u savezoj državi Illinois. No, sud je u svojoj odluci dodao da ova odluka ograničava, ali ne eliminira u potpunosti, pravo saveznih država da pronađu rješenja za društvene probleme, na način koji odgovara potrebama i vrijednostima te države. Pristaše prava na posjedovanje oružja, kao i oni koji se zalažu za više ograničenja na vatreno oružje obećavaju da će nastaviti sa borbom.

Dok se američki zakoni o kontroli posjedovanja oružja mjenjaju, debata o tome hoće li manje ograničenja poboljšati sigurnost u zajednicama sa visokim kriminalom, nastavlja se.Samo nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio da je čikaška zabrana vatrenog oružja, koja je na snazi već 28 godina - neustavna, dužnosnici ovog grada u kom je oružani kriminal veliki problem, donjeli su nove, strože, zakone o kontroli, prodaji i prometu oružja. Annete Holt, čiji je sin ubijen u jednom gradskom autobusu kaže da više oružja na ulicama znači da će se stvari samo pogoršati.

Najviši sud zemlje u svojoj odluci kaže da je pravo na posjedovanje vatrenog oružja u svrhu samoobrane temeljno pravo, prema drugom amandmanu američkog ustava, te da se odnosi na sve savezne države, kao i na sve lokalne jurisdikcije. No, gradonačelnik Chicaga, Richard Daley usprotivio se ovoj odluci, te se zalagao za nova ograničenja na nošenje oružja, koje bi i dalje bilo u skladu sa drugim amandmanom.

"Mi smo zemlja zakona, i nikada ne bi smjeli biti zemlja oružja."

Odluka Vrhovnog suda naišla je na odobravanje nekih vlasnika oružja u saveznoj državi Virginia. Nakon 15 godina ograničenja, ovaj zakon dozovoljava nošenje oružja koje je prikriveno u restoranima u kojima se služi alkohol, ukoliko osoba koja u tom trenutku posjeduje oružje ne konzumira alkohol. Phillio Van Cleave je predsjednik virginijske grupe koja se zalaže za prava vlasnika oružja.

"U Virginiji postoji oko četvrt milijuna ljudi koji imaju dozvolu za nošenje prikrivenog oružja, i ovaj će im zakon omogućiti da ponovno mogu birati gdje će jesti. I dalje će moći pokazati svoje oružje, ako to žele, no sada će moći to oružje nositi prikriveno, ukoliko to žele."

Van Cleave kaže da će se njegova grupa nastaviti boriti za promjenu drugih zakona o oružju, kao što je onaj kojim se stanovnicima Virginije zabranjuje da kupe više od jednog komada oružja u periodu od 30 dana. On dodaje da će promjene zakona o kontroli oružja u gradovima kao što su Chicago i Washington dovesti do sve manje ograničenja na posjedovanje oružja i u drugim gradovima.

Oni koji se zalažu za strožu kontrolu oružja kažu da su svjesni da će doći do novih izazova od strane grupa koje se zalažu za pravo na posjedovanje oružja, no i dalje su optimistični da će većina zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama ostati na snazi.

XS
SM
MD
LG