Linkovi

Nastava umjetnosti u američkim školama - kada država zataji, priskaču privatni donatori


Nastava umjetnosti u američkim školama - kada država zataji, priskaču privatni donatori
Nastava umjetnosti u američkim školama - kada država zataji, priskaču privatni donatori

Tek polovina učenika u Los Angelesu završit će srednju školu, dok će druga polovina prekinuti školovanje prije nego maturiraju. Nyla Arslanian, predsjednica Art Councila, kaže da obrazovanje na području umjetnosti može motivirati neke od njih da ipak završe srednju školu.

Financiranje obrazovnih programa iz umjetnosti u školama znatno je umanjeno diljem Sjedinjenih Država, zbog razmjerno vrlo oskudnih školskih budžeta. U Los Angelesu, odlučile su pomoći razne društvene organizacije, uključujući i Hollywood Arts Council. Mike O’Sullivan pripremio je prilog o jednom poslješkolskom programu za siromašnu djecu u srcu Hollywooda.

Jedna profesionalna plesna grupa pomaže dvanaestogodišnjacima da nauče jazz i hop hop plesne pokrete. U obližnjoj školi, jedan učitelj radi sa mlađim učenicima na glazbenom kazalištu.

Sve se to događa nedaleko hollywoodskih filmskih studija. Shauna McClure izvršna je direktorica neprofitne društvene organizacije Hollywood Arts Council. Kaže da se osnovna škola Vine, kojoj njezina organizacija pomaže, nalazi u pretežito imigrantskoj zajednici: "To je velika demografska skupina, tu su latinoamerikanci, Armenci, mnoge grupe iz Azije. Svi oni dolaze iz vrlo bogatih kultura. Mi pokušavamo spojiti ono najbolje što Hollywood predstavlja, sa njihovim kulturama, i pokazati im što to znači biti dio umjetničkog svijeta."

Djeca su na sve to reagirala vrlo pozitivno, kaže učiteljica Angelina Prendergast: "Čini se da u tome zaista uživaju, naročito nakon što su proveli dan sjedeći u klupama. Prekrasno ih je vidjeti u pokretu, i vidjeti da imaju taleta za ples, te se nadam da ćemo nastaviti sa vježbama."

Učiteljica Barbara Rosenblatt, koja radi s 9-godišnjacima, kaže da je nastavni predmet umjetnosti vrlo važan za dječji razvoj, naročito u Los Angelesu, gradu koji je sjedište filmske industrije: "Dobro je da se naši učenici upoznaju s raznim mogućnostima ovdje u Hollywoodu, te da vide da postoji jedan cijeli drugačiji svijet."

Tek polovina učenika u Los Angelesu završit će srednju školu, dok će druga polovina prekinuti školovanje prije nego maturiraju. Nyla Arslanian, predsjednica Art Councila, kaže da obrazovanje na području umjetnosti može motivirati neke od njih da ipak završe srednju školu: "Kada su u trećem, četvrtom, petom razredu osnovne škole, kažu da bi željeli biti doktrori, odvjetnici ili vatrogasci. Njihov je svijet prepun mogućnosti, no kako prolaze kroz obrazovni sustav, ovakvo se razmišljanje pomalo gasi. Mi vjerujemo da im umjetnost može pomoći da ne izgube iz vida sve te šanse."

Učiteljica Melissa Berman kaže da nastava iz umjetnosti djecu uči vrlo važne lekcije: "Osjećaj pripadnosti zajednici, sposobnost slušanja, sposobnost korištenja vlastitih prirodnih talenata, bilo da se radi o pokretu, govoru, idejama, kreativnosti, mašti - mislim da je to odlično."

Sponzori ovog projekta nadaju se da će državno financiranje nastave umjetnosti ponovno biti povećano.

U međuvremenu, privatni donatori iz Hollywooda priskaču u pomoć.

XS
SM
MD
LG