Linkovi

Nasilje u Ekvadoru: Napadači upali u TV stanicu, kidnapovali policajce, prijete civilima


Naoružani napadači leže zavezanih ruku poslije upada u TV stanicu u Ekvadoru. (Foto: Ecuadorean Police/Handout via REUTERS)
Naoružani napadači leže zavezanih ruku poslije upada u TV stanicu u Ekvadoru. (Foto: Ecuadorean Police/Handout via REUTERS)

Predsjednik Ekvadora Daniel Noboa naložio je u utorak da se sprovedu vojne operacije protiv moćnih kriminalnih grupa nakon što su naoružani napadači upali u jedan televizijski studio, a gangsteri zaprijetili da će ubijati bezbjednosne snage i civile.

Noboa je proglasio stanje "unutrašnjeg oružanog konflikta" u zemlji nekoliko sati nakon što su bande proglasile "rat" u sve većoj bezbjednosnoj krizi koju je izazvao bijeg iz zatvora jednog od najmoćnijih narko bosova u Ekvadoru.

U Ekvadoru je proteklih godina izbilo žestoko nasilje dok se bande povezane sa meksičkim i kolumbijskim kartelima bore za kontrolu.

"Naložio sam oružanim snagama da izvedu vojne operacije da neutralizuju te grupe", napisao je Noboa na društvenim mrežama.

Noboa se obratio nedugo nakon što su napadači, naoružani puškama i granatama, upali u studio televizije TC u lučkom gradu Guayaquil. Na snimcima se moglo čuti kako jedna žena moli da ne pucaju.

Napadači su primorali zaposlene da legnu na pod, dok se može čuti kako jedna osoba vrišti od bola dok se gase studijska svijetla. Međutim prenos uživo je nastavljen.

"Molim vas, došli su da nas ubiju. Bože, ne dozvoli da se to dogodi. Kriminalci su u prenosu", rekao je zaposleni televizije za AFP u poruci na aplikaciji "WhatsApp".

Zaposleni na podu tokom upada naoružanih napadača u TV stanicu u Ekvadoru. (Foto: Reuters Tv/via REUTERS)
Zaposleni na podu tokom upada naoružanih napadača u TV stanicu u Ekvadoru. (Foto: Reuters Tv/via REUTERS)

Poslije oko pola sata haosa, u studio su ušli policajci. Šef policije rekao je da su uhapšeni svi napadači i da je riječ o terorističkom činu.

Ranije u utorak, gangsteri su kidnapovali policajce i postavili eksplozive u nekoliko gradova zbog uvođenja 60-dnevnog vanrednog stanja i policijskog časa.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako tri oteta policajca sjede na podu, dok su u njih upereni pištolji. Jedan od njih je bio primoran da pročita poruku upućenu Noboi.

"Proglasio si rat, dobićeš rat. Proglasio si vanredno stanje. Mi proglašavamo policiju, civile i vojnike ratnim trofejima", pročitao je policajac.

Noboa je za predsjednika izabran u oktobru, i obećao je da će se boriti protiv kriminala i nasilja u južnoameričkoj zemlji koja se nekada smatrala bastionom mira. Sada je jedna od ključnih stanica u trgovini kokainom koji završava u Ameriku i Evropu.

Policija ispred televizijskog kanala TC u Ekvadoru (Foto: STRINGER / AFP)
Policija ispred televizijskog kanala TC u Ekvadoru (Foto: STRINGER / AFP)

U glavnom gradu Quitu, predsjednička rezidencija i metro stanice su u utorak bili pod vojnim obezbjeđenjem. U međuvremenu, u toku je potraga za odbjeglim Jose Adolfom Maciasom, poznatim pod nadimkom Fito, koji je služio 34-godišnju zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala, trgovine drogom i ubistva.

Lider moćne bande Los Choneros pobjegao je uoči policijske inspekcije zatvora u Guayaquilu, u kojem je služio kaznu.

Zvaničnici su u utorak saopštili da je pobjegao još jedan narko bos - vođa bande Los Lobos, Fabricio Colon Pico koji je uhapšen zbog zavjere da ubije glavnog tužioca Ekvadora.

Zbog nasilja, Peru je rasporedio policijske snage i proglasio vanredno stanje na granici sa Ekvadorom.

Nasilje izazvano trgovinom drogom odnijelo je veliki broj žrtava. Stopa ubistava u Ekvadoru učetvorostručila se od 2018. do 2022. godine, dok je prošla godina bila najnasilnija do sada sa više od 7.800 ubistava u zemlji sa oko 17 miliona stanovnika. Zaplijenjeno je rekordnih 220 tona droge.

XS
SM
MD
LG