Linkovi

Najpoznatije američke astronaute podijelila Obamina svemirska strategija


Najpoznatije američke astronaute podijelila Obamina svemirska strategija
Najpoznatije američke astronaute podijelila Obamina svemirska strategija

Među kritičarima je Neil Armstrong, prvi astronaut koji je hodao površinom Mjeseca, u ljeto 1969., za misije Appola 11. Armstrong i skupina njegovih kolega poslali su predsjedniku Obami pismo u kojem se kaže da njegov plan ugrožava vodeću ulogu Sjedinjenih Država na području istraživanja svemira.

Predsjednik Barack Obama danas će u Centru za svemirska istraživanja Kennedy na Floridi objaviti novi američki plan istraživanja svemira. Prema planu, proračun Agencije za istraživanje svemira, NASA-e, se povećava, međutim bit će ukinut program Constellation u okviru kojeg su prošlih desetljeća poduzimane mnoge svemirske misije s ljudskom posadom.

Plan predsjednika Obame neki poznati američki astronauti kritiziraju, dok ga drugi hvale. Među kritičarima je Neil Armstrong, prvi astronaut koji je hodao površinom Mjeseca, u ljeto 1969., za misije Appola 11. Armstrong i skupina njegovih kolega poslali su predsjedniku Obami pismo u kojem se kaže da njegov plan ugrožava vodeću ulogu Sjedinjenih Država na području istraživanja svemira. U pismu se kaže da će plan, ako se provede imati 'katastrofalne' posljedice.

No, predsjednikove je ideje podržao Edwin Buzz Aldrin, kolega Neila Armstronga s misije Apolla 11. On smatra da je plan, dugoročno gledano, dobar te da će Sjedinjenim Državama omogućiti da se 'uhvate u koštac sa svim izazovima izvan zemljine orbite'.

Bijela je kuća inače jučer objavila da u novom proračunu NASA-e ima dodatnih 6 milijardi dolara, za sljedećih pet godina, kako bi se razvile nove tehnologije za buduće letove na Mjesec, asteroide te, u konačnici i na Mars. Predsjednikov plan predviđa misije na druge planete u kojima će, umjesto ljudskih posada, ključnu ulogu imati roboti – dok se ne razviju bolje tehnologije koje bi omogućile ponovno slanje ljudi u svemir.

Bijela je kuća priopćila da će nova strategija voditi otvaranju oko 2500 radnih mjesta. No, tisuće radnih mjesta bit će ukinute kada se uskoro zatvori program Space Shuttle, kojem su ostale još tri misije u svemir. Nakon Shuttle-a, međunarodna svemirska postaja će se opskrbljivati putem ruskih letjelica a angažirat će se i svemirske letjelice iz privatnog sektora.

XS
SM
MD
LG