Linkovi

NASA: U planu hvatanje asteroida, preusmjeravanje u orbitu Mjeseca


U Američkoj svemirskoj agenciji kažu da planirana misija hvatanja asteroida objedinjuje nekoliko njezinih već pokrenutih inicijativa i usklađuje ih za jednu glavnu misiju. Više o NASA-inom planu hvatanja i dovlačenja asteroida u orbitu blizu Mjeseca te posjeta astronauta takvom asteroidu u prilogu Susan Presto...

Asteroidi. Ta prastara mala čvrsta svemirska tijela, u kojima se krije ključ zagonetke stvaranja svemira, opasnost su po naš planet i predstavljaju novi teritorij istraživačima.

Planirana NASA-ina misija logičan je idući korak za svemirsku agenciju, kazao je pomoćnik njezinog administratora za ljudska istraživanja i operacije Bill Gerstenmaier.

“Cijela se misija uklapa savršeno u ono što već radimo, u ono što smo već ostvarili – motrenje, električni pogon, korištenje kapsule Orion i SLS rakete, sve onako kao smo i zamislili.”

Astronomi već prate i identificiraju asteroide koji se nalaze u blizini Zemlje, u pokušaju određivanja potencijalne opasnosti, što će NASA-i pomoći u određivanju cilja.

A inženjeri NASA-e rade na pogonskoj tehnologiji koja koristi sunčevo svjetlo za učinkovit niski potisak, što bi smanjilo količinu raketnog goriva potrebnog za takvu misiju.

“Uhvatit ćemo i preusmjeriti sedam do deset metara veliki i otprilike 500 tona težak asteroid u Zemljinoj blizini i prebaciti ga u stabilan translunarni prostor, vjerojatno duboku retrogradnu orbitu oko Mjeseca, što će omogućiti misiju s astronautima do asteroida već do 2021. godine.”

Upsješna bi misija pokazala da čovjek može promijeniti putanju asteroida ukoliko on predstavlja opasnost po Zemlju.

U NASA-i kažu da nema opasnosti po naš planet ukoliko nešto krivo krene tijekom misije jer asteroid te veličine raspao bi se prije pada na Zemlju.

Lunarna je orbita dovoljno stabilna, kaže Gerstenmaier, da asteroid u njoj ostane cijelo jedno stoljeće.

“Kad u tu orbitu postavimo asteroid i svemirsku letjelicu, moći ćemo ga posjetiti više puta u budućnosti.”

Astrounati bi mogli koristiti lansirni sustav i kapsulu Orion na cijem razvijanju se upravo i radi. Svemirski istraživači bi mogli provesti oko pet dana u blizini asteroida i izlaziti iz kapsule Orion, za skupljanje primjeraka koje bi donosili natrag na Zemlju.

To će astronautima i kontroli misije, kaže Gerstenmaier, pružiti iskustvo rada u dubokom svemiru, daleko od Zemlje i Međunarodne svemirske postaje.

“U ovom slučaju, moramo znati da imamo pravi scenarij za odustajanje i povlačenje, da možemo podnijeti boravak u tom stanju do pet dana. To će nam pomoći da odemo korak dalje, ka većim misijama s kojima želimo nastaviti.”

Većim misijama kao što je put s ljudskom posadom na Mars, tridesetih godina.
XS
SM
MD
LG