Linkovi

NASA-ina kapsula Orion vratila se kući s probnog leta na Mjesec


This image provided by NASA shows the Orion spacecraft approaching Earth on Dec. 11, 2022, as it neared the end of its three-week test flight to the moon. (NASA via AP)
This image provided by NASA shows the Orion spacecraft approaching Earth on Dec. 11, 2022, as it neared the end of its three-week test flight to the moon. (NASA via AP)

NASA-ina kapsula Orion napravila je nevjerojatno brz povratak s Mjeseca u nedjelju, skočivši padobranom u Pacifik kod Meksika kako bi završila probni let koji bi trebao otvoriti put astronautima na sljedećem lunarnom preletu.

Nadolazeća kapsula udarila je u atmosferu brzinom od 32 macha, ili 32 puta brže od brzine zvuka, i izdržala je temperature pri povratku od 2760 stepeni Celzijusa prije nego što je pljusnula u okean zapadno od Donje Kalifornije blizu otoka Guadalupe.

Mornarički brod brzo je krenuo kako bi izvukao svemirsku letjelicu i njezine tihe putnike - tri testne lutke opremljene senzorima vibracija i monitorima radijacije.

NASA-i je bilo potrebno uspješno spuštanje kako bi ostala na pravom putu za sljedeći let Oriona oko Mjeseca, koji je trenutno planiran za 2024. Četiri astronauta krenut će na put. Nakon toga će uslijediti slijetanje dvije osobe na Mjesec već 2025. godine.

Astronauti su zadnji put sletjeli na Mjesec prije 50 godina. Nakon što su sletjeli 11. decembra 1972., Eugene Cernan i Harrison Schmitt iz Apolla 17 proveli su tri dana istražujući površinu Mjeseca, što je bio najduži boravak u Apollovoj eri. Bili su posljednji od 12 "hodača po Mjesecu".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG