Linkovi

NASA i NOAA potvrdile: 2021. šesta najtoplija godina u istoriji


ARHIVA - Kajak na jezeru Oroville u Kaliforniji, čiji je nivo postojano nizak usljed suša, 22. august 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Kajak na jezeru Oroville u Kaliforniji, čiji je nivo postojano nizak usljed suša, 22. august 2021. (Foto: AP)

Dvije agencije američke vlade, svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), saopštile su da je 2021. bila šesta najtoplija godina ikad zabilježena.

U odvojenim izvještajima, agencije su također navele da je posljednjih osam godina ujedno bilo osam najtoplijih otkad je počelo moderno praćenje podataka.

Također su saopštile da su globalne temperature bile za 0,85 stepeni Celzijusa iznad prosječne temperature u 20. vijeku. NOAA je objavila da je prošla godina bila 45. zaredom - od 1977. - da su svjetske temperature bile iznad prosjeka 20. veka.

Podaci ove dvije agencije pokazuju da su globalne temperature, kada se uzme prosjek u desetogodišnjem periodu, kako bi se ublažile prirodne oscilacije, skoro 1,1 stepen Celzijusa toplije nego prije 140 godina.

U razgovoru sa novinarima, šef analitike u NOAA Russell Vose​ rekao je da je "sada toplije nego ikad u najmanje posljednjih 2.000 godina, a vjerovatno i mnogo više". On je predvidio da će 2022. takođe biti jedna od najtoplijih godina u istoriji.

Obje agencije su vremenske anomalije iz prošle godine, poput otapanja ledenog pokrivača, šumskih požara i rekordnih poplava, pripisale toplijoj klimi.

Klimatolog NASA-e Gavin Schmidt​ izjavio je za AP da je dugoročni trend "veoma, veoma jasan".

"I to je sve zbog nas. Neće se promijeniti dok mi ne prestanemo da povećavamo količinu ugljendioksida u atomsferi", rekao je on.

Neke informacije iz ovog izvještaja preuzete su od AP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG