Linkovi

Zadnjih sedam godina najtoplije do sada


New York
New York

Zadnjih sedam godina su bile najtoplije zabilježene na globalnom nivou izvjestila je u ponedjeljak služba za praćenje klime Evropske unije koja je podigla uzbunu zbog naglog povećanja rekordnih koncentracija metana u atmosferi.

Zemlje širom svijeta pogođene su nemilosrdnim vremenskim katastrofama povezanih sa globalnim zagrijavanjem posljednjih godina, uključujući šumske požare u Australiji i Sibiru, toplotni talas koji se javlja jednom u hiljadu godina u Sjevernoj Americi i ekstremne padavine koje su izazvale ogromne poplave u Aziji, Africi, SAD i Evropi.

U svojoj posljednjoj godišnjoj procjeni Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) potvrdila je da je i 2021. godine bio zabilježen toplotni talas koji traje od 2015. godine.

Utvrđeno je da je prošla godina bila peta najtoplija zabilježena na globalnom nivou, toplija od 2015. i 2018. Precizne mjerenja sežu do sredine 19 stoljeća.

Prosječna godišnja temperatura bila je 1,1 do 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, mjerena između 1850. i 1900. godine. To je zabilježeno uprkos efektu hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nina.

Služba za praćenje utvrdila je da su posljednjih sedam godina “bile najtoplije godine zabilježene do sada, sa jasnom razlikom”.

“2021. godina je bila još jedna godina ekstremnih temperatura sa najtoplijim ljetom u Evropi, toplotnim talasima na Mediteranu, a da ne spominjemo neviđeno visoke temperature u Sjevernoj Americi”, rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

“Ovi događaji su oštar podsjetnik na potrebu da promijenimo naše načine, preduzmemo odlučne i učinkovite korake ka održivom društvu i radimo na smanjenju emisija ugkljika”, dodao je.

Na klimatskom samitu COP26 održanom prošle godine oko stotinu zemalja se pridružilo inicijativi za smanjenje emisije metana za najmanje 30 posto ove decenije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG