Linkovi

Napetosti unutar organizacije G-20 pred summit u Torontu


Napetosti unutar organizacije G-20 pred summit u Torontu
Napetosti unutar organizacije G-20 pred summit u Torontu

Osim toga, države članice G8 i G20 suočavaju se s kritikama zbog neispunjavanja prijašnjih obećanja oko financijskih izdvajanja, primjerice prevenciji HIV-a i AIDS-a u Africi i pomoći siromašnima. Razne skupine najavile su svoje prosvjede ovog tjedna i tijekom vikenda. Više od pet tisuća pripadnika kanadskih snaga sigurnosti razmješteno je u Torontu na mjestu održavanja dva summita

Sastancima organizacija G8 i G20 u Kanadi ovog tjedna prethodili su razni potezi više zemalja po važnim ekonomskim pitanjima. Te akcije pridonijele su raznim spekulacijama oko ishoda sastanaka što će se održavati u i oko Toronta.

U svom pismu čelnicima skupine G-20 prošlog tjedna, predsjednik Obama pokušao je usmjeriti sastanak u smjeru koji odgovara Sjedinjenim Državama. On je pozvao zemlje članice da ne oslabe globalni ekonomski oporavak previše se usmjeravajući na smanjenje duga. To je dovelo do značajnog pritiska s druge strane, poglavito njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je rekla da smanjenje državnih deficita treba biti središnja tema nadolazećih sastanaka.

Pored toga, Njemačka, Britanija i Francuska iznijele su plan za oporezivanje banaka što bi pomoglo tim zemljama u nošenju s financijskom krizom. Ovo pitanje dovelo je do napetosti unutar organizacije G20, 20 vodećih ekonomija svijeta. Stručnjaci kažu da to naglašava drugo područje razilaženja dok čelnici pokušavaju odlučiti koje korake poduzeti kako bi se spriječilo ponavljanje financijskog kraha.

Kineska odluka da dopusti jačanje svoje valute prema američkom dolaru uklonila je važni problem koji su Sjedinjene Države, Kanada i drugi imali zbog monetarne politike Pekinga. Glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton odbio je spekulirati o konkretnim temama razgovora predsjednika Obame i kineskog mu kolege Hu Jintaoa po pitanju monetarne politike, ali je rekao da će članice organizacije G20 nastaviti pratiti kako Peking primjenjuje promjenu vrijednosti valute u nadolazećim mjesecima.

„Razgovarat će se o radnim mjestima, financijskim regulatornim reformama koje se provode i kako doći na put trajnog globalnog ekonomskog oporavka. Pitanje valute također će biti dio tih razgovora.“

Čelnici organizacija G8 i G20 razgovarat će i o nekim drugim pitanjima poput – kako odgovoriti na globalna žarišta poput Korejskog poluotoka i iranskog prkošenja međunarodnoj zajednici oko obogaćivanja urana.

Predsjednik Obama odlazi u Kanadu ojačan sporazumom s američkim zakonodavcima oko završne verzije prijedloga zakona kojim se uvode nove, američke sankcije protiv iranskog financijskog i naftnog sektora. Očekuje se da će američki Kongres glasovati o tom zakonu nakon sastanaka organizacija G8 i G20. Iran i globalni financijski izazovi bit će teme razgovora predsjednika Obame i ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva u Bijeloj kući prije sastanaka u Torontu. Ben Rhodes, savjetnik u Bijeloj kući, ukazuje na rusku suradnju sa Sjedinjenim Državama oko Irana i Sjeverne Koreje te kaže da posjet ruskog čelnika Washingtonu reflektira snažan odnos dvojice čelnika:

"Radi se o vezi koja funkcionira, vezi koja je dala konkretne rezultate. Predsjednik vjeruje da je to velikim dijelom zbog pozitivnog odnosa kojeg je razvio s predsjednikom Medvjedevom."

Države članice G8 i G20 suočavaju se s kritikama zbog neispunjavanja prijašnjih obećanja oko financijskih izdvajanja, primjerice prevenciji HIV-a i AIDS-a u Africi i pomoći siromašnima. Razne skupine najavile su svoje prosvjede ovog tjedna i tijekom vikenda. Više od pet tisuća pripadnika kanadskih snaga sigurnosti razmješteno je u Torontu na mjestu održavanja dva summita.

XS
SM
MD
LG