Linkovi

Napadi Izraela na sjever i jug Gaze, broj poginulih Palestinaca blizu 30.000


Palestinac bježi iz ruševina zgrade u Pojasu Gaze, 21. februar 2024. (AP/Adel Hana)
Palestinac bježi iz ruševina zgrade u Pojasu Gaze, 21. februar 2024. (AP/Adel Hana)

Izraelska vojska je u srijedu saopštila da je izvela napade na sjever i jug Gaze, samo dan pošto su SAD uložile veto na rezoluciju UN kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre.

Izraelske snage su objavile da su u napadima ubijene desetine militanata, uključujući i u gradu Kan Junisu, koji je na jugu Gaze. Nastavljeni su udari i na Rafu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da je broj poginulih Palestinaca porastao na 29.313 i da je 69.333 ranjeno od početka rata u oktobru.

Oko milion i po ljudi je, prema procjenama, sada smješteno u Rafahu, na samom jugu na granici sa Egiptom. Uglavnom je riječ o ljudima koji su pobjegli sa sjevera Gaze zbog izraelskih napada.

Izrael je najavio da sprema kopnenu ofanzivu na Rafah, uprkos protivljenju nekih zemalja, uključujući i saveznika SAD, zbog civilnih žrtava.

Rat je počeo 7. oktobra kada je Hamas upao u Izrael i u napadu ubio najmanje 1.200 ljudi, i oteo 240 kao taoce. Uslijedila je odmazda Izraela, iz vazduha i sa kopna, u kojoj su poginule desetine hiljada Palestinaca.

Savjet bezbjednosti UN u srijedu nije usvojio prijedlog Alžira o hitnom humanitarnom prekidu vatre, jer je Amerika uložila veto na tu rezoluciju.

"Zahtjev za trenutnim prekidom vatre bez da se od Hamasa traži da se oslobode taoci, neće doprinijeti trajnom miru", rekla je američka ambasadorica u UN Linda Thomas Greenfield.

SAD zajedno sa Egiptom, Katarom i Izraelom učestvuju u pregovorima o oslobađanju talaca i dužoj pauzi u borbama.

XS
SM
MD
LG