Linkovi

Napadač na supruga Nancy Pelosi osuđen na 30 godina zatvora


David Depape (Foto: Michael Short/San Francisco Chronicle via AP)
David Depape (Foto: Michael Short/San Francisco Chronicle via AP)

Čovjek koji je 2022. godine upao u kuću bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čekićem napao njenog supruga u petak je osuđen na 30 godina zatvora, prenio je dnevnik San Francisco Chronicle.

David Depape je tokom politički motivisanog napada upao u kuću Pelosi u San Franciscu, rano ujutro 28. oktobra, samo nedjelju prije izbora za Kongres. Pelosi, koja je u to vrijeme bila predsjedavajuća donjeg doma Kongresa, bila je u Washingtonu za vrijeme napada.

Depape (44), koji je prema navodima tužilaca bio inspirisan ekstremno desničarskim teorijama zavjere poznatim kao QAnon, priznao je tokom svjedočenja da je namjeravao da otme Pelosi.

Tokom upada je međutim naišao na njenog supruga koga je udario u glavu čekićem, prije nego što je policija došla i savladala ga. Depape je u novembru proglašen krivim za pokušaj otmice federalne zvaničnice i napada na člana njene najuže porodice.

Paul Pelosi (82) je u napadu zadobio prelome lobanje i druge povrede od kojih i dalje trpi posljedice, kako je naveo u pismu sudiji uoči izricanja kazne njegovom napadaču. Uz vrtoglavicu i metalnu pločicu u glavi, Pelosi je naveo da ima problema sa ravnotežom i da mu je trajno oštećen nerv u lijevoj ruci.

U odvojenom pismu, Nancy Pelosi - demokratska članica Kongresa i prva žena na položaju predsjedavajuće Predstavničkog doma - tražila je od sudije da izrekne "veoma dugu" kaznu.

Navela je da je Depape navodno uzvikivao "Gdje je Nancy", kada je upao u njenu kuću. Slično su uzvikivali neki učesnici nereda na američkom Capitolu 6. januara 2021. godine, kada su upali u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Tužioci su tražili od sutkinje federalnog suda u San Franciscu da Depapea, Kanađanina koji je ilegalno živio u SAD, osudi na 40 godina zatvora.

Sekretarijat za pravosuđe je u sudskim dokumentima naveo da Depape nije osuđen za terorizam, ali da njegovi prijestupi odgovaraju toj definiciji zato što mu je plan bio da utiče na vladu "zastrašivanjem ili iznuđivanjem". Tužioci su naveli da se Depape nije pokajao znog napada.

Odbrana Depapea tražila je kaznu od 14 godina, navodeći da je na njega između ostalog uticala i veza u kojoj je zlostavljan.

Protiv Depapea je posle napada podignuta i državna optužnica, koja ga između ostalog tereti za pokušaj ubistva. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na 13 do doživotne kazne zatvora. On se izjasnio da nije kriv po toj optužnici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG