Linkovi

Napadač htio oteti Nancy Pelosi i slomiti joj koljena, kaže policija


Arhiv - Nancy Pelosi
Arhiv - Nancy Pelosi

Muškarac osumnjičen da je čekićem napao muža predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekao je policiji da je htio da je uzme za taoca i da joj "slomi koljena" kako bi pokazao drugim članovima Kongresa da postoje "posljedice za djela", rekli su zvaničnici u ponedjeljak.

U zastrašujućoj federalnoj pritužbi, zvaničnici kažu da je David DePape (42) noseći vezice, traku i konopac u rancu, provalio u kuću para u San Franciscu u petak rano ujutro, otišao na sprat gdje je spavao 82-godišnji Paul Pelosi i zahtijevao da razgovara sa "Nancy".

"Ovo je bilo politički motivirano", rekla je tužiteljica San Francisca Brooke Jenkins. Pozvala je javnost da "pazi na riječi koje izgovaramo i na tišu političku retoriku".

Suprug Nancy Pelosi je nakon napada operisan zbog frakture lobanje i drugih povreda. Pelosi je rekla da postoji "stabilan napredak u onome što će biti dug proces oporavka".

Pelosi je u trenutku napada na njenog muža bila u Washingtonu.

Oštar narativ koji su iznijeli državni i savezni tužioci je u suprotnosti sa podrugljivim šalama i teorijama zavjere koje kruže među krajnjim desničarskim osobama, pa čak i nekim vodećim republikancima samo sedmicu prije kongresnih izbora na sredini mandata. Prijavljen je rekordan broj prijetnji poslanicima i izbornim zvaničnicima.

Na predizbornom događaju u ponedjeljak u Arizoni, Kari Lake, republikanska kandidatkinja za guvernera, izazvala je smijeh kada se našalila o sigurnosti u domu Pelosi.

DePape bi u utorak trebalo da bude optužen po državnim optužbama, a tužioci će tražiti da bude zadržan u zatvoru bez kaucije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG