Linkovi

Izvor AP-a: Napadač na Paula Pelosija nosio vezice, što je još jedna sličnost sa napadom na Capitol


Policijska traka ispred kuće Paula i Nancu Pelosi u San Franciscu,  28. oktobar 2022.
Policijska traka ispred kuće Paula i Nancu Pelosi u San Franciscu,  28. oktobar 2022.

Muškarac, koji je napao muža predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosij nosio je vezice sa sobom kada je provalio u njihovu kuću u San Franciscu, navela je osoba upućena u istragu.

Osoba nije ovlaštena da razgovara o slučaju Pelosi i za Associated Press je govorila pod uvjetom da ostane anonimna.

Napad na 82-godišnjeg supruga demokratskog lidera, Paula Pelosija, manje od dvije sedmice prije izbora 8. novembra koji će odrediti kontrolu nad Kongresom, kao i ključnim državnim i lokalnim uredima, bio je uznemirujući podsjetnik na toksičnu političku nacionalnu klimu.

S obzirom na to da su prijetnje javnim službenicima na vrhuncu kao nikada ranije, članovi Kongresa su pozvani da posegnu za dodatnim sigurnosnim resursima, uključujući pojačane policijske patrole u svojim četvrtima.

Šef policije američkog Capitola J. Thomas Manger rekao je u dopisu poslanicima za vikend da je napad „tmuran podsjetnik na prijetnje sa kojima se suočavaju izabrani zvaničnici i porodice 2022. godine”.

Policija u San Franciscu saopštila je da je napad na Paula Pelosija bio namjeran. Vlasti su saopštile da se osumnjičeni, identifikovan kao David DePape (42) suočio sa Paulom Pelosijem u porodičnoj kući u petak rano ujutru i, kako je prenio AP, zahtijevao da zna: „Gdje je Nancy?”

Oni su se borili oko čekića prije nego što su policajci su stigli na hitni poziv i vidjeli da je DePape barem jednom udario Paula Pelosija, saopštila je policija. DePape je uhapšen zbog sumnje za pokušaj ubistva, zlostavljanje starijih osoba i provalu. Tužioci planiraju da podnesu optužnicu u ponedjeljak i očekuju njegovo izvođenje u utorak.

Jezivi odjeci nereda od 6. januara bili su očigledni u incidentu u domu para Pelosi.

Izgrednici koji su preplavili Capitol pokušavajući da ponište izbornu pobjedu Joea Bidena nad Donaldom Trumpom lutali su hodnicima i prijeteći vikali „Gdje je Nancy?”

Neki u opsadi viđeni su unutar Capitola kako nose vezice. O vezicama koje je nosio osumnjičeni za napad na Paula Pelosija prvi je izvijestio CNN.

Nancy Pelosi je bila u Washingtonu kada je njen muž napadnut u kući. Ubrzo se vratila u San Francisco, gdje je njen suprug hospitaliziran. On je operisan zbog frakture lobanje, a zadobio je i druge povrede ruku i šaka, saopštila je njena kancelarija.

Paul Pelosi je i dalje u bolnici i stanje „nastavlja da se poboljšava”, rekla je Pelosi.

S obzirom da se dan izbora bliži, a Trump nemilosrdno promoviše tvrdnje da nije izgubio od Bidena 2020. godine, savezne agencije upozorile su u petak da domaći ekstremisti podstaknuti lažima na izborima „predstavljaju povećanu prijetnju” pred kongresne izbore.

Ministarstvo državne sigurnosti i druge savezne agencije kažu da najveću opasnost predstavljaju „usamljeni prijestupnici koji koriste pitanja vezana za izbore da opravdaju nasilje”.

Biden i drugi zvaničnici, demokrate i republikanci, osudili su napad na Paula Pelosija i rekli da nasilje nema dom u američkoj politici.

„Dosta je dosta”, rekao je Biden tokom kampanje u Pennsylvaniji u petak uveče.

Trump je u intervjuu snimljenom u petak za Americano Media, konzervativnu mrežu na španskom jeziku, nazvao napad na Paula Pelosija „strašnom stvari”, ali je bivši predsjednik pokušao da ga poveže i sa kriminalom u američkim gradovima.

Godinama su republikanci pokušavali da od Pelosi naprave bauk u kampanji, koristeći imidž 82-godišnjakinje kao karikaturu koja se ponavlja u bezbrojnim reklamama protiv demokrata, uključujući mnoge koje se sada emituju širom zemlje tokom neprijateljske predizborne kampanje.

Šefica Republičkog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel rekla je u nedjelju da je „nepravedno” okriviti Republikansku partiju za stvaranje političke klime koja je mogla postaviti tlo za takav napad.

Šef kampanje Predstavničkog doma GOP-a, predstavnik Minnesote, Tom Emmer, upitan je tokom nedjeljnog intervjua o tvitu koji promovira njegov vlastiti video, a koji ga prikazuje kako puca iz pištolja u metu u zatvorenom prostoru, a koji uključuje formulaciju kojom se odbrojavaju „dani za stvaranje historije. Hajdemo #FirePelosi.”

Emmer je rekao na CBS-u da je samo „koristio naša prava iz Drugog amandmana, zabavljajući se”.

Prije pet godina, ljevičarski aktivista otvorio je vatru na republikance dok su vježbali za godišnju humanitarnu bejzbol utakmicu. Zastupnik Steve Scalise iz Louisiane je teško ranjen.

Godine 2011. tadašnja članica Predstavničkog doma Gabrielle Giffords, demokratkinja iz Arizone, upucana je u glavu na događaju ispred prodavnice prehrambenih proizvoda u Tucsonu.

Senatorica Amy Klobuchar, koja vodi senatsku komisiju koja nadgleda sigurnost na Capitolu, rekla je da zakonodavci razmatraju nove mjere, uključujući uklanjanje njihovih privatnih podataka s interneta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG