Linkovi

Napad u Beču: Najmanje troje mrtvih, traga se za napadačima


Austria, Vienna, Police blocks a street near Schwedenplatz square after exchanges of gunfire
Austria, Vienna, Police blocks a street near Schwedenplatz square after exchanges of gunfire

Najmanje tri osobe su poginule u napadu koji kasno navečer u ponedeljak u centru Beča u blizini sinagoge. Najmanje jedan napadač se nalazi u bijegu, dok je jedan smrtno stradao tokom napada.

Na konferenciji za novinare i ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer potvrdio je da se najmanje jedan napadač još uvijek nalazi na slobodi, te da je potraga u toku. On je također tokom konferencije rekao da je "nekoliko" osoba ubijeno, no kasnije je pojašnjeno da je u napadu ubijen jedan civil i navodni napadač.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig rekao je nakon toga za ORF da je žena ranjena u napadu preminula zbog ozljeda dobijenih tokom napada, dovodeći broj poginulih civila na dvije osobe, prenosi Reuters.

Stanovnici Beča se pozivaju da izbjegavaju centar grada. Djeca ne moraju ići u školu u utorak.

Gradska bolnica u Beču potvrdila je da je u napadu povrijeđeno 15 osoba.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je dodao da je sedmoro sa ozbiljnim ozlijedama, prenosi AP.

Policija je ranije saopštila da se među povrijeđenim nalazi i jedan policajac.

Napadači su koristili duge cijevi odnosno puške na šest lokacija u blizini Seitenstettengasse, gradske sinagoge.

Zvaničnici još uvijek nisu dali naznake o identitetima napadača niti motivima napada.

“Zaista ne možemo reći ništa o pozadini napada za sada”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz za ORF televiziju. “Naravno da ne možemo isključiti antisemitsku pozadinu”, dodao je.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer ranije je opisao incident kao "teroristički napad". Nehammer je rekao da su napadači “teško naoružani i opasni”, prenosi Reuters.

“Okupili smo nekoliko jedinica specijalnih snaga koje sada tragaju za pretpostavljenim teroristima. Ne ograničavamo se samo na područje Beča”, rekao je Nehammer za austrijski ORF.

Policia bllokon një rrugë pranë sheshit Schwedenplatz, pas sulmir në Vienë.
Policia bllokon një rrugë pranë sheshit Schwedenplatz, pas sulmir në Vienë.

Blokade puteva postavljene su oko centra grada. Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako ljudi trče dok se moglo čuti ono što je navodno pucnjava.

Češka policija objavila je na Twitteru da vrše pojačanu kontrolu na granici sa Austrijom, kao i policijski službenici u Češkoj nadziru najznačajnije jevrejske zgrade u ovoj zemlji.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova rekao je da se svih šest lokacija na kojima je napad izvršen nalazi u neposrednoj blizini ulice u kojoj se nalazi sinagoga.

Lider jevrejske zajednice Oskar Deutsch na Twitteru je napisao da nije jasno je li bečka sinagoga bila meta u napadu, jer je u to vrijeme bila zatvorena. Zamolio je da se ne šire neprovjerene informacije te da članovi zajednice ostanu u kući i slijede policijske upute.

"Zvučalo je poput petardi, a onda smo shvatili da su to pucnji", rekao je jedan očevidac kojeg je citirao javni emiter ORF, prenijela je novinska agencija AFP.

Rabin Schlomo Hofmeister rekao je za londonski radio LBC da živi u kompleksu sinagoge. "Čuli smo pucnjeve, pogledali smo (sa) prozora i vidjeli kako su pucali na goste raznih barova i pabova", rekao je.

"Napadači su trčali uokolo i ispred naše zgrade ispalili najmanje 100 metaka" rekao je rabin, prenosi Reuters.

Austrijski kancelar osudio napad u Beču

Austrijski kancelar Sebastian Kurz osudio je napad u Beču koji je označio kao "odvratni teroristički napad".

"Nećemo nikad dozvoliti da nas zastraše terorizmom i borićemo se protiv tih napada svim sredstvima", napisao je Kuz na Twiteru i dodao da su njegove misli sa žrtvama, povrijeđenima i njihovim bližnjima.

Austria, Vienna, Police blocks a street near Schwedenplatz square after exchanges of gunfire
Austria, Vienna, Police blocks a street near Schwedenplatz square after exchanges of gunfire

Ostatak Evrope solidaran sa Austrijom

Reagovalo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da ne treba popustiti pred mržnjom koja želi podjelu društva.

"Iako još nije utvrđen obim tog terorističkog čina, naše misli su uz ranjene i žrtve u ovim teškim trenucima", navelo je njemačko ministarstvo na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je večeras teroristički napad u Beču, te poručio da se evropske zemlje neće predati.

"Mi Francuzi dijelimo šok i tugu sa Austrijancima nakon napada u Beču. To je prijateljska zemlja koja je napadnuta. Ovo je naša Evropa! Naši neprijatlji moraju znati sa kim se suočavaju. Nećemo se predati bilo čemu!", napisao je Macron na Twitteru.

Italijanski premijer Guiseppe Conte također je osudio napad i dodao da u Evropi nema mjesta za "mržnju i nasilje".

I predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel osudio je večeračnji napad u Beču i podržao austrijske vlasti.

Premijer Holandije Mark Rute također je osudio napad te je poslao poruku pune solidarnosti austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu.

"Užasan napad blizu sinagoge u Beču. Mislima smo uz žrtve i njihove porodice, kao i uz Vladu Austrije koja se suočava sa ovim gnusnim činom", poručio je Rute.

"Evropa se u potpunosti solidariše s Austrijom. Jači smo od mržnje i terora", poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Britanski premijer Boris Johnson na Twitteru je napisao da je duboko šokiran napadima u Beču. “Misli Velike Britanije su sa narodom Austrije - stojimo zajedno sa vama protiv terora”, napisao je Johnson na Twitteru.

Tokom napada 1981. godine u sinagogi kod koje je izvršen večerašnji napad, dvije osobe su ubijene, a 18 povrijeđeno tokom napada dvojice Palestinaca. Četiri godine kasnije, palestinska ekstremistička grupa napala je bečki aerodrom ručnim bombama i puškama, ubivši tri civila.

Posljednjih godina Austrija je pošteđena vrste napada velikih razmjera viđenih u Parizu, Berlinu i Londonu.

Austria, Police blocks a street near Schwedenplatz square after exchanges of gunfire
Austria, Police blocks a street near Schwedenplatz square after exchanges of gunfire

Napad u Beču dešava se samo par dana nakon smrtonosnog napada na crkvu u Nici i dvije sedmice nakon što je francuskom nastavniku historije odrubljena glava u blizini Pariza.

Napad u Beču dogodio se samo nekoliko sati prije no što su na snagu trebale stupiti nove mjere uvedene zbog širenja korona virusa, među kojima su i zatvaranje restorana, kafića, kao i ograničavanje kretanja noću.

Prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta u Austriji, zemlji od skoro devet miliona stanovnika, ima preko 109.800 zaraženih korona virusom, dok je 1.130 osoba preminulo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG