Linkovi

Troje mrtvih u u Nici. Najviši stepen pripravnosti u Francuskoj


Bazilika Notr dam u Nici u kojoj se dogodio napad
Bazilika Notr dam u Nici u kojoj se dogodio napad

Dvije osobe su ubijene i jednoj ženi je odsječena glava kada je napadač uz povike "Alahu ekber" upao u crkvu u Nici, saopštile su francuske vlasti koje sumnjaju da je riječ o terorističkom napadu. Policija je saopštila da je nekoliko ljudi ranjeno u napadu nožem.

Francuski premijer Žan Kasteks je posle napada podigao stepen pripravnosti u zemlji na najviši nivo i poručio da će odgovor vlade biti snažan i neumoljiv.

Gradonačelnik Nice Krisijtan Estrosi objavio je na Tviteru šta se dogodilo u bazilici Notr dam i saopštio da je napadača upucala policija, ali da je živ i da je "na putu ka bolnici".

Estrosi je rekao da je jedna od žrtava i starješina crkve.

"Dosta je bilo. Vrijeme je da Francuska definitivno iskoreni islamofašizam sa svoje teritorije", rekao je gradonačelnik Nice.

Dodao je da su "žrtve ubijene na užasan način", te da se metode ne razlikuju od ubistva nastavnike istorije Samuela Patija kojem je nedavno odrubljena glava u Parizu.

Napadač koji je ubio Patija je rekao da "želi da ga kazni jer je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda" na času građanskog vaspitanja.

Nije poznato da li je i ovaj napad u Nici povezan sa istim crtežima, koje muslimani smatraju blasfemijom.

Mnogi francuski zvaničnici branili su pravo na prikazivanje takvih crteža, koji su se mogli vidjeti i na protestima poslije Patijevog ubistva.

To je izazvalo bijes muslimana u Francuskoj, a neki zvaničnici iz vlade su optužili francuskog predsjednika Emanuela Makrona za anti-islamsku agendu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG