Linkovi

Nalazi obdukcije koju je tražila porodica: George Floyd preminuo od gušenja


Grafit u pomen Georgea Floyda nacrtan u blizini mjesta na kom je privođen - nakon čega je preminuo (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Obdukcija tijela Georgea Floyda, koju je zatražila njegova porodica, pokazala je da je preminuo od gušenja, izjavio je advokat Ben Crump.

Pravni zastupnik porodice Floyd rekao je da je uzrok gušenja pritisak na njegova leđa i vrat policajca koji je držao koljeno na Floydovom vratu nekoliko minuta i oglušivao se o njegova upozorenja.

"Patolog je utvrdio da je pritisak prekinuo dotok krvi u Floydov mozak dok mu je teret na leđima onemogućio disanje", naveo je Crump.

Floyd preminuo je prošlog ponedjeljka u Minneapolisu nakon policijskog privođenja.

Nalazi obdukcije koju je zatražila Floydova porodica razlikuju se od zvanične autopsije čiji su dijelovi navedeni u krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Chauvina – koji je uhapšen i optužen za ubistvo Georgea Floyda.

Po njenim nalazima uzroci smrti povezivani su sa fizičkim obuzdavanjem kojem je bio izložen, zdravstvenim tegobama od kojih je patio, kao i mogućem prisustvu intoksikanata u njegovom tijelu. U zvaničnoj autopsiji navedeno je da nema nalaza koji potvrđuju da bi uzrok smrti Gerogea Floyda moglo biti gušenje ili davljenje.

Obdukciju čiji nalazi ukazuju da je Floyd preminuo od posljedica gušenja izvršili su Michael Baden i Allecia Wilson.

Baden je bivši glavni patolog grada New Yorka koji je uradio autopsiju Erica Garnera, Afroamerikanca protiv koga je tokom policijske intervencije primijenjen zahvat “kragna”, koji je preminuo 2014. u New Yorku. I Garner se tokom privođenja policajcima žalio da nije u mogućnosti da diše.

Takođe, Baden je obdukovao i tijelo Michaela Brown​a, 18-godišnjaka koga je ustrijelila policija u Fergusonu u državi Missouri. Patolog je u tom slučaju utvrdio da nije bilo tragova borbe što se kosi sa policijskim tvrdnjama da je borba između Browna i policajca dovela do pucnjave.

Derek Chauvin, jedan od četvorice policajaca koji je prošlog ponedjeljka privodio Floyda, optužen je za njegovo ubistvo.

U krivičnoj prijavi protiv njega navedeno je da je svoje koljeno na Floydovom vratu držao prislonjeno osam minuta i četrdeset šest sekundi (8:46) - tri minuta duže od trenutka kada je Floyd prestao da govori i diše. Takođe, u prijavi je navedeno i da se oglušio o sugestiju kolege da bi Floyda, koji je ležao na zemlji lica okrenutog prema podlozi, trebalo okrenuti na stranu.

XS
SM
MD
LG