Linkovi

Demonstranti širom svijeta podržali proteste u SAD


Protest "Životi crnaca su važni" u Amsterdamu, 1. juna 2020.
Protest "Životi crnaca su važni" u Amsterdamu, 1. juna 2020.

Hiljade ljudi na Novom Zelandu marširalo je u znak solidarnosti sa američkim građanima koji protestuju zbog smrti Georgea Floyda u policijskom pritvoru.

Demonstranti u Aucklandu marširali su do američkog konzulata i skandirali slogane "Životi crnaca su važni" i "Bez pravde nema mira".

U nedjelju su slične demonstracije održane u Britaniji, Brazilu, Kanadi i drugim zemljama.

Hiljade demonstranata okupile su se u centru Londona da bi izrazili podršku onima koji su izašli na ulice američkih gradova da bi osudili ponašanje policije u Minneapolisu u Minnesoti.

Protest u znak solidarnosti sa američkim demonstrantima održan je u Londonu 31. maja 2020.
Protest u znak solidarnosti sa američkim demonstrantima održan je u Londonu 31. maja 2020.

Demonstranti u Danskoj marširali su do američke ambasade u Kopenhagenu u nedjelju, sa transparentima: "Zaustavite ubijanje crnaca". U Njemačkoj su nosili transparente "Policajci moraju da odgovaraju" i "Koga zovete kada policija ubija?"

U zemljama sa autoritarnim vladama, zvaničnici su kritikovali poteze američke policije dok su mediji pod državnom kontrolom prikazivali demonstracije u kontekstu žalbi američke vlade na gušenje protesta u drugim zemljama, kao što je ponašanje Kine prema demokratskim demonstrantima u Hong Kongu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian​ izjavio je na brifingu u ponedjeljak da neredi pokazuju "ozbiljnost problema rasizma i policijskog nasilja u SAD".

Vašington: Policija interveniše protiv demonstranata
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Hu Xijin​, urednik dnevnika kineske Komunističke partije Global Times, ocijenio je da američki zvaničnici sada mogu da 'vide proteste kroz sopstveni prozor.' Želio bih da pitam predsedavajuću (Predstavničkog doma) Nancy Pelosi, i (državnog) sekretara Pompea: Da li Peking treba da podrži proteste u SAD kao što ste vi glorifikovali demonstrante i izgrednike u Hong Kongu?"

U Iranu, gdje je vlada proteklih godina odlučno gušila svoje demonstracije, na državnoj televiziji se ponavljaju prizori nemira u Sjedinjenim Državama. Portparol ministarstva spoljnih poslova Abbas Mousavi u ponedjeljak je pozvao američke vlasti da "prestanu nasilje nad sopstvenim građanima i puste ih da dišu."

XS
SM
MD
LG