Linkovi

Nakon iranskog napada više od 100 američkih vojnika ima oštećenje mozga


Debris and rubble are seen at the site where an Iranian missile hit at Ain al-Asad air base in Anbar province, Iraq January 13, 2020. REUTERS/John Davison
Debris and rubble are seen at the site where an Iranian missile hit at Ain al-Asad air base in Anbar province, Iraq January 13, 2020. REUTERS/John Davison

Američka vojska priprema izvještaj sa informacijama da je došlo do porasta od 50 posto u slučajevima traumatičnih oštećenja mozga kao posljedice iranskog raketnog napada na bazu u Iraku u kojoj su se nalazili američki vojnici, saopštili su američki zvaničnici Reutersu.

Zvaničnici koji su za Reuters govorili anonimno, rekli su kako je prijavljeno preko 100 slučajeva oštećenja, što je veliki porast u odnosu na 64 prijavljena prošli mjesec.

Pentagon je odbio da komentariše ovu informaciju ali su ranije rekli kako očekuju porast broja vojnika koji su pretrpjeli moždana oštećenja, jer simptomi se mogu kasnije pojaviti a i samim vojnicima nekada treba vremena da ih prijave.

Nijedan američki vojnik nije smrtno stradao niti je fizički ozljeđen kada je je Iran ispalio rakete na Ain al-Asad bazu u Iraku u znaku osvete za američki napad u kojem je ubijen general Revolucionarne garde Qassem Soleimani u Bagdadu 3. januara.

General američke vojske Mark Milley rekao je prošlog mjesca da su dijagnosticirani pripadnici koji boluju od blažih slučajeva moždanih oštećenja. Simptomi potresnih povreda uključuju glavobolju, vrtoglavicu, osjetljivost na svjetlost i mučninu.

Brojne zdravstvene i medicinske grupe, piše Reuters, godinama pokušavaju podići nivo svijesti o ozbiljnosti moždanih povreda, uključujući potres mozga.

Prema podacima Pentagona, od 2000. godine oko 408.000 članova američke vojne službe dijagnosticirano je sa traumatičnim povredama mozga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG