Linkovi

Odlomio se najveći ledeni brijeg na svijetu, kreće se prema Južnom okeanu


Satelitski snimci najvećeg ledenog brijega na svijetu na Antarktiku
Satelitski snimci najvećeg ledenog brijega na svijetu na Antarktiku

Najveći ledeni brijeg na svijetu kreće se prvi put u više od tri decenije, rekli su naučnici u petak.

Na skoro 4.000 kvadratnih kilometara, antarktički ledeni brijeg nazvan A23a je otprilike tri puta veći od New Yorka.

Otkako se 1986. godine odvojio kod ledene plohe Filchner-Ronne na zapadnom Antarktiku, ledeni brijeg - koji je nekada bio domaćin sovjetskoj istraživačkoj stanici - uglavnom je bio nasukan nakon što se njegova baza zaglavila na dnu Weddellovog mora.

Ne više. Nedavni satelitski snimci otkrivaju da brijg, težak skoro trilion metričkih tona, sada brzo pluta pokraj sjevernog vrha Antarktičkog poluotoka, potpomognut snažnim vjetrovima i strujama.

Rijetko je vidjeti santu leda ove veličine u pokretu, rekao je glaciolog iz Britanskog antarktičkog istraživanja Oliver Marsh, tako da će naučnici pomno pratiti njegovu putanju.

Kako se pojačava, kolosalni brijg će vjerovatno biti lansiran u Antarktičku cirkumpolarnu struju. Ovo će ga usmjeriti prema Južnom okeanu na stazi poznatoj kao "aleja ledenog brijega" gdje se drugi takve vrste mogu naći kako klackaju u tamnim vodama.

Zašto se brijg sada kreće, ostaje da se vidi.

„Vremenom se vjerovatno samo malo istanjio i dobio ono malo dodatne plovnosti što mu je omogućilo da se podigne sa dna okeana i da ga potiskuju okeanske struje“, rekao je Marš. A23a je također među najstarijim santama leda na svijetu.

Moguće je da bi se A23a ponovo prizemljio na ostrvu Južna Džordžija. To bi predstavljalo problem za životinjski svijet Antarktika. Milioni tuljana, pingvina i morskih ptica razmnožavaju se na ostrvu i hrane se u okolnim vodama. Behemoth A23a bi mogao prekinuti takav pristup.

Godine 2020., još jedan gigantski ledeni brijeg, A68, izazvao je strahove da će se sudariti s Južnom Georgijom, smrskavši morski život na morskom dnu i prekinuvši pristup hrani. Takva katastrofa je na kraju izbjegnuta kada se ledeni brijeg raspao na manje komade - mogući kraj igre i za A23a.

Ali "santa leda ovog razmjera ima potencijal da preživi prilično dugo u Južnom okeanu, iako je mnogo topliji, i mogao bi se probiti dalje na sjever prema Južnoj Africi gdje može poremetiti pomorstvo", rekao je Marsh.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG