Linkovi

Švedska, Finska i Norveška prvi put zajedno u NATO vježbama: Sjevernu Evropu činimo sigurnijom


Finski ministar odbrane Antti Hakkanen, norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram i švedski ministar odbrane Pal Jonson u blizini granice između Finske, Norveške i Švedske, u Kilpisjarviju, Finska, 9. marta 2024.
Finski ministar odbrane Antti Hakkanen, norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram i švedski ministar odbrane Pal Jonson u blizini granice između Finske, Norveške i Švedske, u Kilpisjarviju, Finska, 9. marta 2024.

Samo nekoliko sati od zvaničnog pridruživanja alijansi ove sedmice, švedski vojnici pridružili su se drugoj novoj članici NATO-a, Finskoj, u nordijskoj komponenti najvećih vježbi NATO-a od završetka Hladnog rata.

Vježbe pod nazivom Nordijski odgovor počele su u četvrtak u Finskoj i Norveškoj i uključile su 20.000 učesnika iz 13 zemalja. Švedski ministar odbrane Pal Jonson - u objavi na društvenoj medijskoj platformi X, nekadašnjoj Twitter - rekao je da je Švedska doprinijela oko 4.500 ljudi.

Jonson je rekao da su se pridružili finskom i norveškom osoblju u trodnevnim vježbama visokog intenziteta u subarktičkoj klimi.

„Važno je da možemo da doprinesemo ovoj specijalnoj švedsko-norveško-finskoj sposobnosti NATO-u”, rekao je Jonson u svom postu.

Govoreći u subotu u Tromsu u Norveškoj, zajedno sa svojim kolegama iz Finske, Antti Hakkanenom, i Norveške, Bjornom Arildom Gramom, Jonson je rekao da su nordijske jedinice pokazale da mogu raditi zajedno u izazovnom okruženju.

„Zajedno činimo sjevernu Evropu sigurnijom, a današnji sjeverni bok NATO-a je potpuniji”, rekao je on.

Nordijski odgovor dio je NATO-ove serije vježbi Steadfast Defender, koja uključuje otprilike 90.000 ukupno osoblja iz zemalja saveznica NATO-a. Vježbe su počele u januaru i traju do maja, pokrivajući sve dijelove Evrope.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u 2022. godine, nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu. Obje zemlje napustile su dugogodišnju vojnu neutralnost koja je bila obilježje hladnoratovske vanjske politike nordijskih država.

Članstvo Finske odobreno je prošle godine, ali je članstvo Švedske zaustavljeno zbog prigovora članica Turske i Mađarske i finalizirano tek ove sedmice. Obje zemlje savezu dodaju značajnu vojsku.

Finska granica od 1.336 kilometara s Rusijom i najduža je među saveznicima u NATO-u.

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Associated Press, Reuters i Agence France-Presse.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG