Linkovi

Najmanje četiri žrtve oluje u Houstonu, milion bez struje u Texasu i Louisiani


Muškarac hoda preko srušenih cigli sa oštećene zgrade nakon jake grmljavine u petak, 17. maja 2024, u Houstonu.
Muškarac hoda preko srušenih cigli sa oštećene zgrade nakon jake grmljavine u petak, 17. maja 2024, u Houstonu.

Gotovo milion domova i radnji u petak je bilo bez struje, od Texasa do Louisiane, nakon snažne oluje praćene grmljavinom i uraganskim vjetrovima koja je u Houstonu izazvala ogromnu štetu.

Stradale su najmanje četiri osobe, a zvaničnici su upozorili da bi neki stanovnici mogli danima da budu bez struje.

Veći dio Houstona je paralisan dok ekipe pokušavaju da obnove snabdijevanje električnom energijom i uklone oboreno drveće i olupine od oluje.

Škole su zatvorene za više od 400.000 učenika, kao i državne službe. Gradski zvaničnici upozoravaju građane da ne izlaze na puteve, od kojih su mnogi preplavljeni ili prekriveni oborenim strujnim kablovima.

Automobil u Houstonu prekriven ciglama poslije snažne oluje. (Foto: AP/David J. Phillip)
Automobil u Houstonu prekriven ciglama poslije snažne oluje. (Foto: AP/David J. Phillip)

Gradonačelnik Houstona John Whitmire rekao je da je u centru grada haos i poručio stanovnicima da ne idu na posao u petak, osim ako ne obavljaju vitalne poslove.

"Ostanite kući, brinite se o djeci. Ekipe hitne pomoći radiće danonoćno", rekao je gradonačlenik na konferenciji za novinare u četvrtak veče.

Dodao je da je tokom nevremena poginulo četvero ljudi. Najmanje dva smrtna slučaja izazvana su oborenim drvećem, dok je jedna osoba stradala kada je kran pao u snažnom vjetru, rekli su zvaničnici. Gradonačelnik je naveo da je vjetar dostizao jačinu od 160 kilometara na sat i da je "bilo pijavica".

Stotine prozora razbijeno je na hotelima i poslovnim zgradama u centru Houstona, a ulice su prekrivene staklom. Neka područja su neprohodna zbog oborenih stabala, dalekovoda i slomljenog stakla.

Razbijeni prozori na zgradama u Houstonu. (Foto: AP/David J. Phillip)
Razbijeni prozori na zgradama u Houstonu. (Foto: AP/David J. Phillip)

Nevrijeme, praćeno tornadima, velikim gradom i snažnim vjetrom, u petak bi moglo da pogodi države na obali Meksičkog zaliva. Obilna kiša moguća je od istočne Louisiane do centralne Alabame, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. U petak su izdata upozorenja na poplave za Houston i područja ka istoku.

Snažne oluje u četvrtak su pogodile i susjednu Louisianu, gdje je u jednom trenutku više od 215.000 ljudi ostalo bez struje. U nekim mjestima registrovana su tornada. Na međunarodnom aerodromu u New Orleansu, naleti vjetra bili su 135 kilometara na sat. Izdato je i upozorenje na poplave za Nju Orleans i Baton Rouge.

Na dva glavna aerodroma u Houstonu na kratko su bili prizemljeni svi letovi. Na međunarodnom aerodromu Bush, naleti vjetra bili su 96 kilometara na sat.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG