Linkovi

Najmanje 12 novinara poginulo u prvoj nedjelji sukoba Izraela i Hamasa


Libanski novinari na protestu ispred kancelarija UN u Bejrutu drže fotografije Reutersovog novinara Isama Abdale koji je ubijen u izralskom napadu
Libanski novinari na protestu ispred kancelarija UN u Bejrutu drže fotografije Reutersovog novinara Isama Abdale koji je ubijen u izralskom napadu

Prve nedjelje sukoba Izraela sa Hamasom, novinari koji prate događaje našli su se u opasnosti, najmanje 12 ih je poginulo, a ostali su povrijeđeni ili zastrašivani. Među žrtvama je novinar Issam Abdallah koji je ubijen u petak dok za vrijeme izvještavanja uživo blizu granice u južnom Libanu.

Još šestero novinara je ubijeno u istom napadu, po dvoje iz Reutersa, Al Jazeere i Agencije France Presse (AFP).

"Ako situacija nastavi da se pogoršava, vjerovatno će biti više sličnih tragedija", izjavio je portparol UN.

Više od 4.000 ljudi sa obje strane je ubijeno od kada je Hamas započeo napad na Izrael 7. oktobra. Od toga je 12 novinara, među kojima i Abdallah, prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ).

Kako je ova organizacija saopštila, 10 novinara su Palestinci, jedan izraelski i jedan libanski. Ova organizacija sa sjedištem u New Yorku je prijavila da se najmanje dvoje novinara vode kao nestali.

Reuters je naveo da je Abdallah radio na uspostavljanju video signala za emitovanje, kada je ubijen. Kamera je u vrijeme eksplozije bila postavljena prema brdu. Jedan od novinara koji je povrijeđen u napadu je naveo da su snimali izraelsku paljbu, te da u napadu pogođen Abdallah, kao i u vozilo koje je ova agencija koristila.

Izaslanik UN za Izrael, Gilad Erdan naveo je da Izrael vodi istragu o ubistvima civila.

"Izrael nikada ne bi ubio ili pucao u novinara, ali u ratnom stanju, takve stvari se mogu desiti", naveo je on.

Reuters i AFP su tražili da se istraži napad, a Al Jazeera čije je sjedište u Kataru, navodi da smatra "Izrael pravno i moralno odgovornim".

"To što se na meti Izraela našao tim Al Jazeere je očigledno nepoštovanje međunarodnih bezbjednosnih standarda poštovanja medija", navela je Al Jazzera.

Dodali su da je isto na zadatku 2022. godine ubijena njihova dopisnica Shireen Abu Akleh na Zapadnoj obali. Slučaj su istraživali mediji i grupe za ljudska prava i zaključili su da je ubijena iz izraelskog snajpera. Izrael se kasnije izvinio za ubistvo američko-palestinske novinarke, ali su borci za slobodu medija tražili od Bijele kuće da se utvrdi odgovornost.

U drugom, odvojenom incidentu, BBC je naveo da su neki njihovi novinari zastraživani na zadatku u Izraelu. Policija u Tel Avivu je zaustavila vozilo ekipe arapskog BBC. Novinari su se predstavili, a vozilo je vidno obilježeno crvenom trakom ali su su novinare izveli i držali na nišanu, objavio je BBC.

Policija je pretresla novinare i zabranila je jednom od novinara u ekipi da snima sve to, dodaje BBC.

Lokalna policija je navela u saopštenju da im je vozilo djelovalo "sumnjivo", a da su novinare pretresli "jer su strahovali da imaju oružje".

"Novinari moraju da imaju mogućnost da slobodno izvještavaju o sukobima u Izraelu", naveo je portparol BBC.

Pored bezbjednosnih rizika, ministar za komunikacije Izraela Shlomo Karhi rekao je da je tražio da se zatvori lokalno dopisništvo Al Jazeere. On je optužio medij koji je u vlasništvu Katara da podstrekava i izlaže izraelske vojnike napadima iz Gaze, naveo je Reuters.

"Ova stanica podstiče, ova stanica snima gdje se nalaze trupe van Gaze, i radi protiv građana Izraela, propagandna mašina", naveo je Karhi u intervjuu izraelskom vojnom radiju. Naveo je da će uputiti prijedlog vladi na razmatranje.

Al Jazeera nije odgovorila na upit Glasa Amerike za komentar.

Međunarodno humanitarno pravo štiti novinare od direktnih napada, ali izvještavanje iz konfliktnih zona u gusto naseljenim zonama sa sobom nosi viši rizik, navode analitičari.

"Glavni izazov za novinare koji izveštavaju o vojnim sukobima u Gazi je njihova lična bezbjednost, da ne budu ubijeni dok izvještavaju o vazdušnim udarima ili sukobima", navodi koordinator za Bliski istok Komiteta za zaštitu novinar Sherif Mansour za Glas Amerike.

Nakon fatalnog napada u petak, portparol UN je naveo da "novinari moraju da budu zaštićeni i da im se dozvoli da rade svoj posao".

Neki dijelovi izvještaja su iz agencije Reuters.
XS
SM
MD
LG